nieuws

Virtuose Toots Thielemans blaast laatste astma-adem uit

dwars-bassie vanaf ziekbed mijmerend over verscheden toots tielemans
De dood van mondharmonica-virtuoos Toots Thielemans raakt ook bij z'n door een auto-immuunziekte gevelde en bedlegerige Vlaardingse vriend, fan en soulmate Bas van Toor, een diepliggende gevoelige snaar.
Bij tijd en wijle traden de verstokte smoelschuif-liefhebbers met elkaar op.
De op de Brusselse Warandekaaien geboren Jean Baptiste Frederic Isidor Toots Thielemans moest uit nood vanwege zijn astmatische bronchitis mondharmonica spelen om letterlijk en figuurlijk in leven te blijven, zoals hij in interviews steevast benadrukte.
In zijn zijn eigen bescheiden woorden zei ie dan: 'Astma of geen astma zonder muziek ga'k dood. Ask m'n mondmuziekske aan den lippen zet is het net of ik 'n vrouwke zoen strijk en plet'
Tot op 92 jarige leeftijd reisde de begenadigde melancholiebaron eerst als jazz-gitarist en blaas-instrumentalist maar later toch vooral als kunstfluiter annex mondharmonica 'brood'-speler stad en land af om zijn muzikale genialiteit tentoon te blijven spreiden.
Zijn film- en tv-serie muziek voor Midnight-cowboy, Turks Fruit, Baantjes, Sesamstraat en nog vele andere producties blijven tot op de dag van vandaag een onvergetelijke indruk maken.
Zijn lijflied Bluesette werd duizende keren gecoverd.
Superduper Michael Jacksonproducer Quincy Jones noemde de nogal verlegen Thielemans een van de beste toonbeeld-muzikanten van de laatste era.
De ondanks zijn fysieke ongemak nog uiterst strijdbare Bassie wilde bij Jack Kerklaan van de gelegenheid gebruik maken om bij het trieste verlies van zijn voorbeeld en dus deze wereldberoemde mondharmonicagrootheid stil te staan.
Als het hem gegeven is wil de van een hardnekkige longontsteking genezende van Toor na zijn herstel indachtig de onverzettelijke Toots Thielemans met zijn filmwerk, maar vooral de mondharmonica-hulp aan copd-longpatienten in ziekenhuizen plompverloor door.
Jack Kerklaan leent daarvoor zoals gezeidt daarvoor z'n gehoor.......