nieuws

Beurzen in de plus

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Amsterdamse beurs toonde dinsdag rond het middaguur een duidelijke plus. Ook de andere graadmeters in Europa stonden in een vrij rustige handelssessie hoger.
De AEX toonde tussentijds een winst van 0,8 procent op 451,31 punten. De MidKap steeg 0,6 procent op 647,32 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,9 procent.
Lijstaanvoerder in de hoofdindex was uitzender Randstad, die 3,4 procent aandikte. Galapagos volgde met een winst van 2 procent. Het biotechnologiebedrijf begint een nieuwe studie waarin de werkzaamheid en veiligheid van het middel filgotinib wordt onderzocht bij reumapatiënten.
Bij de middelgrote fondsen wist IMCD in de eerste helft van het jaar te profiteren van recente overnames, maar het bedrijf groeide ook op eigen kracht. De winst liep met een kwart op en de onderneming rekent dit jaar op een hoger bedrijfsresultaat dan vorig jaar. Het aandeel zakte echter 0,4 procent.
Esperite ging 2,9 procent omlaag. De stamcelonderneming zag zijn verlies afnemen en de opbrengsten groeien. Verder gaf Esperite aan zich voor te bereiden op een ,,aanzienlijke extra financiering'' die nog voor het einde van het jaar plaats moet vinden.
In Parijs speelde Renault 1,5 procent kwijt. Volgens zakenkrant Financial Times heeft de Franse overheid mogelijk belangrijke details weggelaten over het emissie-onderzoek bij de autobouwer. Volkswagen steeg in Frankfurt 2,2 procent. Het geplaagde autoconcern heeft een overeenkomst gesloten met een leverancier, waarmee een einde komt aan de productieproblemen voor de automaker.
Beleggers zijn verder in afwachting van de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week. Fed-president Janet Yellen houdt daar vrijdag een speech, waarbij mogelijk meer duidelijk wordt over de mogelijke timing van de volgende rentestap in de VS.
De olieprijzen gingen verder omlaag. Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 46,99 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 0,8 procent naar 48,76 dollar per vat. De euro was 1,1332 dollar waard tegen 1,1321 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.