nieuws

Politie vindt illegaal vuurwerk in woonhuis Hellevoetsluis

De politie heeft in Hellevoetsluis twee jongens van 16 en 17 jaar opgepakt, omdat bij hen thuis een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk lag. De jongens hadden ook grondstoffen om vuurwerk mee te maken.
Het ging om 15 à 20 kilo flitspoeder. Die hoeveelheid was groot genoeg om hun huis én omliggende huizen mee op te blazen. Buurtbewoners zeggen dat het niet de eerste is dat de jongens tegen de lamp lopen.

"Van je sokken afgeschoten"

De buurmeisjes weten zeker dat het vuurwerk er al twee jaar ligt. "Elk jaar hebben ze illegaal vuurwerk. Met oud en nieuw kan je niet eens normaal hier rondlopen,
dan word je van je sokken afgeschoten."
Een van de buurmeisjes hoorde het nieuws van haar ouders. Ze weet zeker dat die heel boos zijn. "Ik denk dat de hele straat wel geschrokken en boos is."

Ontploffingsgevaar

"Levensgevaarlijk", zegt teamleider van de politie Willem Fortuin. "Er hoeft maar een vonkje bij het poeder te komen en de boel ontploft."
De buurmeiden zijn zich rot geschrokken. "Het kan ook ontploffen, dan hadden we er niet meer gestaan." Ze zijn blij dat het voorbij is: "Dan kan ik weer rustig slapen".

Online handel

De jongens waren actief op internet. Daar verhandelden ze grondstoffen voor vuurwerk en zelfbouwinstructies.
Fortuin: "De buitenwereld denkt dat vuurwerk alleen aan het einde van het jaar een issue is. Niks is minder waar. Groothandels doen in de zomer al hun grote inkopen. En dit illegale circuit gaat het hele jaar door. Vaak zijn het minderjarigen die absoluut het gevaar niet overzien. Ze creëren levensgevaarlijke situaties."
Het vuurwerk is dinsdagmiddag tot ontploffing gebracht.