nieuws

Zes jaar cel geëist voor dood tien maanden oude baby

De rechtbank in Dordrecht
De rechtbank in Dordrecht
Justitie heeft zes jaar cel geëist tegen de man die een baby van tien maanden oud zo hevig zou hebben mishandeld, dat het kindje overleed. De mishandeling vond plaats aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam. De baby overleed begin 2015 in het Sophia Kinderziekenhuis.
De moeder van het kindje zou twee jaar gevangenisstraf moeten krijgen, vindt het OM, omdat zij niets tegen de mishandeling deed. Ook andere kinderen in het gezin kregen klappen. Zij zijn inmiddels ondergebracht bij pleegouders.
Officier van justitie Woei-A-Tsoi:"Dit is een in- en intrieste zaak. Een moeder die haar kinderen geen veilig thuis bood. Nadat de kinderen eerst alleen door hun moeder werden geslagen, kwam daar de mishandeling door de stiefvader nog bovenop."

Trap

Het oudste kind uit het gezin, dat destijds zes jaar oud was, heeft verteld over de mishandelingen. Over een wond op haar rug zei zij tegen een hulpverleenster: "Dat heeft papa gedaan. Oh nee, ik ben van de trap gevallen."
Het meisje heeft later verklaard dat de kinderen nooit mochten vertellen dat zij geslagen werden, 'omdat de politie anders papa en mama kwam halen.' De beide verdachten ontkennen. Zij zeggen wel af en toe een 'corrigerende tik' te hebben uitgedeeld.

Peuter

Op de fatale dag, 19 januari 2014, was volgens justitie alleen de stiefvader bij de baby toen het jongetje onwel werd. Daarom moet hij de dader wel zijn, zegt justitie. Deskundigen sluiten een ongeval uit.
De man ontkent. Hij zei dinsdag tegen de rechter dat de peuter van twee mogelijk op de baby was gesprongen. Zijn advocate wees erop dat het precieze tijdstip waarop het kind buiten bewustzijn raakte, niet bekend is. "Ook de moeder kan het hebben gedaan."

Bijtwonden

Bij de baby zijn veel bloeduitstortingen en vijftien bijtwonden geconstateerd. Het kind is overleden door hersenletsel, mogelijk door schudden of slaan op het hoofd.
De moeder mag aanstaande maandag haar cel al verlaten. Zij gaat dan naar een instelling, waar zij intensief wordt begeleid. Bij de vrouw is onder meer borderline geconstateerd. De man heeft niet aan gedragskundig onderzoek meegedaan. "Maar ik wil wel behandeld worden." Waarvoor, dat kon hij niet uitleggen.
Het gezin aan de Wolphaertsbocht kampte met grote financiële problemen. De hulpverlening aan het gezin faalde, concludeerde de Inspectie Jeugdzorg eerder dit jaar. De rechter in Dordrecht doet over twee weken uitspraak.