nieuws

Vlaardingse Olympiagangers en hun verhaal

Het zal je maar gebeuren; je kwalificeert je met je team voor de Olympische Spelen maar dat team komt uiteindelijk helemaal niet in actie. Het is het verhaal van de Vlaardingse voetballer Koos Boerdam.
Het voetbalelftal van Boerdam gaat naar de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920.

Harm Jan Luth van
: "Nederland heeft om één of andere reden twee teams afgevaardigd naar die Spelen en de afspraak was dat ze om beurten zouden spelen".
Niet in actie
Koos Boerdam speelt in die tijd in het eerste elftal van het Vlaardingse VFC en is de enige Vlaardinger die is geselecteerd voor de Olympische Spelen. Luth: "De eerste wedstrijd wordt door het andere team gespeeld en gewonnen en dan besluit de trainer om met dat elftal verder te gaan".
Het gaat dus niet om basisspelers en reserves, het gaat om twee compleet verschillende teams. "Als je nu kijkt in de uitslagen dan zie je dat het team van Boerdam er helemaal niet in genoemd wordt, terwijl ze wel in Antwerpen bij de Spelen zijn geweest", aldus Luth.
Kolpabad
Het Kolpabad in Vlaardingen is het trainingsbad voor de nationale zwemmers die trainen voor de Spelen van 1956 in Melbourne. Het bad wordt in 1955 geopend en is dan het enige verwarmde 50 meter buitenbad in Nederland. Uiteindelijk zal Nederland in dat jaar niet naar de Olympische Spelen gaan.
Ons land boycot de Spelen vanwege de Russische inval in Hongarije. Die boycot treft ook atlete Puck van Duyne-Brouwer. Zij woont in Vlaardingen en traint bij het Shell Sportpark De Vijfsluizen.
Woningruil
In 1952 wint Van Duyne-Brouwer met de estafetteploeg met onder andere Fanny Blankers-Koen een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Helsinki. Huizenruil brengt haar naar Vlaardingen.
Luth: "De gemeente Vlaardingen hoort dat Brouwer elke dag op de fiets naar Vijfsluizen komt om te trainen. Door een huizenruil voor te stellen, zorgt de gemeente ervoor dat Puck Brouwer in Vlaardingen kan komen wonen". Zo hoeft zij niet zo lang te fietsen om te gaan trainen.
De burgemeester schrijft haar een brief om te laten weten hoe trots Vlaardingen op de atlete is. Helaas gaat dus ook haar deelname aan de Spelen van 1956 door de boycot niet door.
Harm Jan Luth van het Stadsarchief Vlaardingen heeft de Vlaardingse deelnemers aan de Olympische Spelen op een rijtje gezet.
Achterberg
Met roeister Chantal Achterberg heeft Vlaardingen ook dit jaar weer een medaille op de Olympische Spelen. Achterberg wint zilver met de dubbelvier. Vier jaar geleden is zij ook al in Vlaardingen gehuldigd na haar bronzen medaille in Londen.
Bij die huldiging van 2012 is ook Edith Bosch. De judoka heeft een bronzen medaille gewonnen in Londen. Bosch is er ook bij op de Spelen van Syney (2000), Athene (2004, zilver) en Peking (2008, brons).
Waterpolo
De gouden waterpolodames van 2008 hebben een Vlaardings tintje. In Peking is het de Vlaardingse Daniëlle de Bruijn die in de finale zeven van de negen Nederlandse goals maakt. Ze wordt ook topscorer van het toernooi.
Zwemster Wilma van Rijn uit Vlaardingen wint op de Spelen van Sydney in 2000 zilver, nadat ze er vier jaar eerder in Atlanta ook al bij was.
Huizinga
Vanaf 1996 is judoka Mark Huizinga er vier keer bij. In Atlanta in 1996 blijft hij zonder medaille. Huizinga wint in Sydney in 2000 goud en op de twee volgende Olympische Spelen (Athene, Peking) wint hij brons.
Diane Edelijn is geboren in Hoogvliet maar woont in Vlaardingen. De zwemster is deelnemer aan de Spelen in Montreal in 1976. In 1972 zijn er twee Vlaardingse zwemsters bij de Spelen in Munchen: Marianne Vermaat en Frieke Buys. Ook in 1968 in Mexico doet een zwemster uit Vlaardingen mee: Mirjam van Hemert.
Winterspelen
Eerder in de jaren zestig is het Rudie Liebrechts die Vlaardingen vertegenwoordigt bij de Winterspelen. De schaatser doet mee in Innsbruck in 1964. Hij schaatst de 1500, 5000 en 10000 meter. Op die laatste afstand wordt hij vierde.
Wielrenner Philippus Vethaak uit Vlaardingen kwalificeert zich voor Berlijn 1936. Hij wint er geen medaille. Dat lukt ook atleet Andries Hoogerwerf in Amsterdam in 1928 niet.
Hannes de Boer is geboren in Hollum maar woont van 1900 tot 1925 in Vlaardingen. In die jaren gaat de verspringer naar de Spelen. Hij doet mee in Parijs in 1924 en Amsterdam in 1928.
Record
In Amsterdam wordt hij de eerste Nederlander die verder dan zeven meter springt. Het is niet genoeg voor een medaille. Zijn Nederlands record van 7,37 meter houdt stand tot 1951.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl