nieuws

Kor geeft voor 500ste keer plasma bij bloedbank Rotterdam

Het was feest dinsdagmiddag bij de bloedbank in Rotterdam. 'Vaste klant' Kor Fierens (68) kwam voor de 500ste keer plasma geven.

Voor Fierens is het niet heel speciaal. "Je begint eraan en dat houdt gewoon niet meer op. Je blijft gewoon doorgaan zolang het kan. Het is voor een goed doel", vertelt Fierens.
Fierens doneert sinds 1974 zijn plasma en komt elke twee weken langs bij de bloedbank. Bij de donatie wordt het bloed gescheiden in plasma en bloedcellen. Alleen het plasma wordt dan gebruikt.

Speciale anti-stoffen

En Fierens' plasma is gewild, want er zitten speciale anti-stoffen in. Er zijn maar weinig donoren met zo'n hoog gehalte aan dat soort anti-stoffen in hun bloed.
Van dat plasma wordt de zogenoemde rhesusprik gemaakt tegen de rhesusziekte. Die prik is voor zwangere vrouwen die zelf een negatieve bloedgroep hebben, maar een kindje krijgen met een positieve bloedgroep.
Daardoor het lichaam van de moeder het bloed van het kind niet herkent maakt het automatisch afweerstoffen aan. Dat kan gevaarlijk zijn bij een volgende zwangerschap.
Fierens' donatie wordt daarnaast ook gebruikt voor patiënten met brandwonden, die bloed hebben verloren of een operatie hebben gehad.