nieuws

Storingen Nieuwe Botlekbrug: 'Het neemt af'

De Nieuwe Botlekbrug is ruim een jaar in gebruik en inmiddels zijn er al ruim 70 storingen geweest. "Het aantal storingen is te hoog, maar het aantal neemt af", zegt Rijkswaterstaat.
De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat veel aan de brug gedaan: de afsluitbomen zijn gerepareerd en de verbinding is verbeterd tussen de brug en de centrale waar die bediend wordt in Rhoon. "We zitten nu op een derde van het aantal storingen ten opzichte van het begin", zegt Rijk Noordzij van Rijkswaterstaat.

Enorme brug

De vele problemen met de brug komen vooral doordat de brug enorm groot is. "Het zijn twee voetbalvelden die omhoog en naar beneden kunnen gaan. En hij moet snel kunnen bewegen."
Rijkswaterstaat zegt dat het ontwerp uitvoerig is getest, maar dat de brug vanwege zijn omvang en snelheid van openen en sluiten in praktijk anders reageert dan werd gedacht.

Spoor aanleggen

Ondanks de recente reparaties geven de grendels van de brug nog problemen, net als de omloopwielen waarlangs de brug omhoog wordt gehesen. Maar dan zijn ze er nog niet, want de brug is nog niet helemaal af. Er wordt nog een spoor gebouwd over de brug en ook die operatie kan kinderziekten veroorzaken.
Rijkswaterstaat hoopt de brug in 2018 helemaal af te hebben en de grootste problemen met de huidige storingen moeten dan zijn opgelost. Tot die tijd komen er wellicht nog storingen voor.