nieuws

'Omstreden organisatie Qatar steunt Rotterdamse salafisten'

Een omstreden liefdadigheidsinstelling uit Qatar heeft de aankoop gefinancieerd van een gebouw in Rotterdam-Zuid, waar salafistische moslims van plan zouden zijn om een school te beginnen. Dat schrijft NRC woensdag.
Het zou gaan om Eid Charity. Die organisatie wordt in meerdere landen in verband gebracht met de financiering van terrorisme.
De organisatie achter het centrum herkent zich niet in de kritiek. ''Dit zijn echt mensen die midden in de samenleving staan'', zegt woordvoerder Arnoud Van Doorn. ''Het heeft absoluut niets te maken met radicalisering of terrorisme. Dat is volstrekte flauwekul.''
Ook zou de organisatie niet van plan zijn een 'salafistenschool' op te richten. Volgens Van Doorn zijn mensen uit alle islamitische stromingen én buurtbewoners straks welkom in het 'multifunctionele islamitische centrum'.
In juli werd bekend dat de stichting Waqf in het pand aan de Vorkstraat een salafistenschool wilde beginnen. Burgemeester Aboutaleb liet toen weten aan RTV Rijnmond dat de komst van zo'n school nog helemaal niet zeker is.
Salafisten houden een hele strenge vorm van islam aan. In Nederland is de beweging niet verboden. Meerdere politieke partijen hadden daar wel om gevraagd.