nieuws

Piano in Erasmus MC biedt troost en geneest

Hij viel flauw van de stress, liep weg van huis en hielp als 14-jarige mee met de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Maar de vleugel in de passage van het Erasmus MC bracht Chayton Sittrop rust en hielp hem genezen.
Chayton heeft een dissociatieve stoornis. Bij angst of vervelende situaties vlucht hij. Zo was hij al op jonge leeftijd negen dagen zoek en bleek hij dus aangesloten bij de studenten van de Maagdenhuisbezetting. Hij deed zich voor als 18-jarige student en hielp mee met klusjes.
Voor zijn psychiatrische stoornis werd de jonge rapper behandeld in het Erasmus MC. Ruim twee maanden verbleef hij daar in een woongroep op de afdeling psychiatrie.
In die tijd was hij ook regelmatig te vinden bij de vleugel die in de hal staat en die door iedereen bespeeld kan worden. Chayton luisterde naar de pianisten en rapte al improviserend zo nu en dan mee.
De teksten gaan vooral over zijn eigen leven: zijn ziekte, zijn familie. In zijn vlogs vertelt hij er meer over. De piano bood hem troost. En dat niet alleen bij hem. Op het witte instrument liggen kaartjes van andere patiënten`en hun familie.
Zo bedankt Marion, moeder van een Sophia-patiënte, de muzikanten op een kaartje omdat ze haar met de muziek een moment geven om tot zichzelf te komen.
Met Chayton gaat het steeds beter. Hij is ontslagen bij de woongroep van het Erasmus MC en gaat tijdelijk naar een andere groep dichterbij huis. Maar de vleugel gaat hij vast zeker nog eens bezoeken, belooft hij.
Een van de liedjes van Chayton Sittrop: