nieuws

Cadeaubon voor bloedtest naar PFOA

Op een informatieavond over PFOA kwamen tientallen mensen af
Op een informatieavond over PFOA kwamen tientallen mensen af
Op zeshonderd adressen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht wordt woensdag een uitnodiging bezorgd om mee te doen aan een bloedonderzoek. Zo moet duidelijk worden hoeveel PFOA er in het bloed van omwonenden van Chemours en DuPont zit.
De giftige stof is jarenlang uitgestoten en breekt in het lichaam moeilijk af. Na eerder onderzoek concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de gevolgen waarschijnlijk meevallen voor mensen die niet al te dicht bij de fabriek wonen.
Om dat zeker te weten zijn bloedtesten nodig. Wie meedoet krijgt een cadeaubon van 25 euro. Het bloedonderzoek wordt gehouden door de GGD Zuid-Holland Zuid en het RIVM.
Opzet van het onderzoek is om er achter te komen of de hoeveelheid PFOA in het bloed van omwonenden overeenkomt met wat het RIVM verwacht op basis van berekeningen die het instituut hanteerde bij een eerste onderzoek.
Voor het onderzoek is het belangrijk dat mensen meedoen die op verschillende afstanden van de fabriek wonen. Daarom zijn in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zeshonderd mensen willekeurig uitgenodigd om deel te nemen aan de steekproef.
Het gaat om mensen die lange tijd dichtbij de fabriek hebben gewoond en ter controle ook bij mensen die daar nog niet zo lang, of juist ver van de fabriek wonen. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig wordt beloond met een cadeaubon van 25 euro.
Bloed wordt begin september afgenomen. Dat gebeurt anoniem en de uitslag van de test gaat in april 2017 alleen naar deelnemers aan de test die daar zelf om vragen. De uitkomsten van het onderzoek worden gepubliceerd in een nieuw rapport.
PFOA, ook wel C8 genoemd, werd tot 2012 gebruikt in de Dordtse teflonfabriek van DuPont. In 2013 kwam het op de Europese lijst van zeer zorgelijke stoffen. In Amerika bleek dat veel mensen gezondheidsproblemen hebben door die stof.
De Statenfractie van de PVV in Zuid-Holland is boos over het uitdelen van cadeaubonnen en vraagt de Provincie in te grijpen. De 15 mille voor bonnen kan volgens de partij beter besteed worden aan mensen die zich ongerust maken, maar geen bloedproef krijgen.