nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Jantine Kriens

Vogels spotten, boeken lezen en Leonard Cohen luisteren. Als puber houdt Jantine Kriens - voormalig PvdA-wethouder in Rotterdam - zich vooral daar mee bezig. "Ik was best wel een nerd", lacht ze.
Een nerd
avant la lettre
dan. Want van computers heeft in die tijd nog niemand ooit gehoord. Zelfs de elektrische typemachine heeft het daglicht nog niet gezien.
Kriens is van 1954. Ze komt op de wereld in Rotterdam-Crooswijk en verhuist als 6-jarige naar Zaanstad. Haar ouders zijn van "de rooie kerk" en hebben elkaar leren kennen bij de Arbeiders Jeugd Centrale, een socialistische jongerenbeweging.
Haar vader is letterzetter bij het Vrije Volk in Rotterdam. Een ambitieuze man, die eindigt als directeur van het Haarlems Dagblad. Haar moeder is handwerkjuf. Thuis zijn er nog twee jongere broertjes.
Het nemen van verantwoordelijkheid voor de wereld om je heen is een van de kurken waar de opvoeding in huize Kriens op drijft. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting met kerstmis. In plaats van een luxueus diner gaan er guldens in de spaarpot voor de hongerige kindjes in Biafra.
Jantine wil dolgraag naar het gymnasium. Thuis wordt dat niet aangemoedigd. Want wat moet ze in hemelsnaam met die dode talen als Latijn en Grieks? Ze zet door.
Hetzelfde doet ze later met de keuze voor een studie Nederlands. Die bekostigt ze zelf met werk als corrector bij de krant en een job op de damesconfectie-afdeling van Vroom en Dreesmann.
Nipt voor het schrijven van haar scriptie belandt ze als lerares Nederlands voor de klas. Op een school waar kinderen van gastarbeiders onderricht krijgen. "We begonnen met twaalf kinderen, aan het einde van het jaar waren het er achthonderd. Ik heb daar zó veel geleerd." Van afstuderen komt het daarna niet meer.
Eigenlijk, zegt ze, is ze altijd meer een vrouw van de coulissen dan van het podium geweest. Toch weet een vriendin het voor elkaar te krijgen dat ze in 2002 haar bestaan als Rotterdamse ambtenaar inruilt voor een carrière als politica. Namens de PvdA komt Jantine Kriens in de gemeenteraad. Een roerige periode, waarin Leefbaar Rotterdam van de later vermoorde Pim Fortuyn met een monsterzege de verkiezingen wint.
Drie jaar geleden zegde ze de gemeentepolitiek vaarwel voor een topfunctie bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Toch weer meer die coulissen, zegt ze.
Samen met haar partner heeft Jantine Kriens twee dochters, dertigers alweer en - zegt ze - "aanzienlijk minder workaholic dan hun moeder."
Luister hierboven naar haar audioverhalen van Jantine Kriens.