Albert Schweitzer ziekenhuis wast patiënten zonder water

Bedlegerige patiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis worden voortaan gewassen zonder water. Voor een wasbeurt worden acht warme, vochtige washandjes gebruikt. Na gebruik worden die weggegooid.
Het vocht op de huid droogt vanzelf op en er blijft een verzorgend lotionlaagje op achter. De nieuwe wasmethode gaat in op 5 september en is volgens het Dordtse ziekenhuis ook hygiënischer dan wassen met water.

Voor de nieuwe werkwijze is gekozen omdat patiënten dan minder hoeven te draaien en te keren. Bedlegerige patiënten ervaren dat als belastend. Wie zichzelf kan wassen, blijft natuurlijk aangewezen op de douche en wastafel.

Een wasbeurt nieuwe stijl duurt maar 20 in plaats van 30 minuten. De tijdwinst kan besteed worden aan andere patiëntenzorg. Wassen zonder water werd af en toe al toegepast. Na een eerste kennismaking vroegen bedlegerige patiënten vaker om de washandjes.

Tegenover de toename van afval, omdat de washandjes na eenmalig gebruik worden weggegooid, staat minder gebruik van handdoeken en het reinigen daarvan. Ook is er minder warm water nodig en is de wasmethode beter voor de rug van de verpleegkundige.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren