nieuws

Leden FNV massaal achter 'werkzekerheidsakkoord' containersector

Boze havenmedewerkers staken in januari bij de Delta Terminal
Boze havenmedewerkers staken in januari bij de Delta Terminal
Leden van vakbond FNV Havens hebben massaal ingestemd met een akkoord dat ontslagen in de containersector moet voorkomen. Daarmee worden de havenmedewerkers volgens de bond voor lange tijd beschermd tegen 'de gevolgen van automatisering en robotisering'.
Het
kon rekenen op de goedkeuring van 76 procent van de vakbondsleden. Zij vreesden dat honderden banen verloren zouden gaan door de komst van geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte.
Inmiddels is de kou uit de lucht. In het akkoord spraken bedrijven en werknemers af dat medewerkers die voor 2015 een vaste betrekking kregen bij de containerbedrijven tot juli 2020 werkzekerheid hebben.
Pensioenen
Een aantal maatregelen in het akkoord moet garanderen dat havenwerkers aan de slag kunnen blijven. Zo wordt gestimuleerd zij eerder met pensioen kunnen gaan. In de aanloop naar hun pensionering moeten zij bovendien in deeltijd kunnen werken.
''De verwachting is nu dat het werkgelegenheidsvraagstuk in de containersector medio 2020 zal zijn opgelost door natuurlijk verloop in de jaren daarvoor'', concludeerde de bond, die binnenkort ook met kleinere containerterminals gaat praten over werkzekerheid.