nieuws

'Scholen vrezen vertrek Turks-Nederlandse leerlingen'

Een aantal Rotterdamse scholen houdt vanwege de spanningen in de Turkse gemeenschap rekening met het vertrek van tientallen leerlingen. In één geval wordt zelfs gevreesd dat bijna een kwart van de scholieren overstapt. De gemeente biedt de onderwijsinstellingen ondersteuning aan en gaat praten met ouders.
Een van de scholen die vreest dat leerlingen vertrekken is basisschool Cosmicus, waar maandagochtend
. De school schat volgens wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) dat uiterlijk 60 van de 260 scholieren mogelijk overstappen.
Bij het Cosmicus College in het voortgezet onderwijs gaat het volgens De Jonge 'concreet' om 27 leerlingen die mogelijk worden uitgeschreven. Toch schat de schoolleiding dat uiteindelijk maximaal 50 van de 460 leerlingen overwegen van school te wisselen.
Helpen
Alle scholen met relatief veel scholieren van Turkse afkomst zijn deze week benaderd door de gemeente. Die wil waar mogelijk 'helpen en ondersteunen', schrijft wethouder De Jonge woensdag aan de commissie Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport van de gemeenteraad.
''Als reden om de overstap te overwegen, wordt over het algemeen de politieke situatie in Turkije genoemd'', aldus De Jonge. Sinds de mislukte staatsgreep circuleren op internet lijstjes van scholen die banden zouden hebben met de beweging van Fethullah Gülen.
Beschuldigingen
De geestelijke zit volgens president Erdogan achter couppoging, maar ontkent zelf elke betrokkenheid. Vanwege die beschuldigingen staan aanhangers van Gülen en de Turkse president ook in Nederland lijnrecht tegenover elkaar.
De gemeente gaat daarom contact opnemen met ouders die overwegen vanwege de spanningen hun kinderen over te plaatsen naar een andere school. Zij worden dan onder meer opgeroepen vooral te denken aan de toekomst van hun kinderen.
De Jonge benadrukt dat alle ouders vrij zijn in het maken van een schoolkeuze, maar hij wijst erop dat het 'plotseling afscheid moeten nemen van een vertrouwde omgeving' grote gevolgen kan hebben voor leerlingen.
Leerplichtambtenaren
De wethouder waarschuwt ouders dat ze hun kinderen pas kunnen laten uitschrijven als ze een nieuwe school hebben gevonden voor hun kinderen. ''Ook in deze situatie wordt de leerplicht strikt gehandhaafd'', aldus De Jonge.
Leerplichtambtenaren zijn volgens de wethouder actief op beide Cosmicus-scholen. ''Bij verzuim wordt direct contact opgenomen met de ouders om de reden van het verzuim te achterhalen en indien nodig op te treden.''