nieuws

'Huurders islamitisch centrum Rotterdam weggetreiterd'

De huurders van het voormalige ROC-pand in Rotterdam-Zuid moeten noodgedwongen vertrekken. Ze gaan naar eigen zeggen gebukt onder treiterijen sinds de voormalige school werd verkocht aan een stichting die er een orthodox islamitisch centrum wil vestigen.
Na de verkoop, een paar maanden geleden, kregen de huurders opdracht om binnen twee weken te vertrekken. Toen ze weigerden werden sloten vervangen, deuren geblokkeerd en de stroom afgesloten. ''Ze hebben de draadjes weggeknipt'', zegt huurder Emanuel Smith, die in het pand een geloofgemeenschap had gevestigd.
''We konden helemaal niets meer in dat pand'', verzucht de voorganger, die spreekt namens drie huurders. Hoewel Smith (huurder voor meerdere jaren) het gebouw niet meer kon betreden, werd hij wel gesommeerd huur te betalen. ''Ik dacht: ik kan niet in het pand, maar moet wel betalen.''
Smith nam een advocaat in de arm, maar heeft inmiddels de handdoek in de ring gegooid. Hij heeft zijn huurcontract zelf opgezegd. ''Het kost veel energie'', legt hij uit. ''Mijn collega en ik dachten: Laat maar. Laat maar zitten.''

Verkoop

Het pand was tot in het najaar 2015 eigendom van Zadkine. Dat verkocht het pand aan de familie Kemp, die handelt in vastgoed. Hoofdhuurder werd Meesteren, dat diverse kleine bedrijven als onderhuurder binnenhaalde. Eén van de bedrijven was Life Center van Smith.
Kemp wilde het pand verkopen aan Meesteren. Maar die deal liep dit voorjaar mis. Kemp moest op zoek naar een nieuwe koper. Die werd gevonden in Al Nour uit Duitse Heidelberg.
Al Nour dacht dat het een leeg pand kreeg en wist niet dat er nog huurders in zaten. De huurders zeggen dat toen de pesterijen van beide kanten (Kemp en Al Nour) begonnen. Na persoonlijke intimidaties werden de sloten veranderd.
De onderhuurders spanden daarop een kort geding tegen eigenaar Al Nour aan. Daarin bedongen de huurders dat zij weer in het pand mochten. Ze wilden tot eind oktober blijven, omdat één huurder tot die tijd nog feesten moest organiseren. De rechter stelde hen in het gelijk.
Vertrokken
De nieuwe eigenaren ontkennen de huurders te hebben weggepest. ''We hebben het pand gekocht. Daarin zijn een aantal voorwaarden opgenomen, ook dat de huurders binnen enkele maanden moeten zijn vertrokken'', zegt woordvoerder Arnoud van Doorn van het centrum.
Van Doorn toont begrip voor huurders die liever niet willen vertrekken. Hij sluit niet uit dat zij op een later punt kunnen terugkeren, mits zij geen activiteiten willen organiseren die ''in strijd zijn met de doelstellingen deze stichting''. Het is onduidelijk of de kerk daaronder valt.
De woordvoerder benadrukt dat de stichting zich aan de wet houdt. Er zit volgens hem ook een andere kant aan de kritiek van de huurders: zij zouden in sommige gevallen een huurachterstand hebben. ''Sommigen hebben echt al vier maanden niet betaald'', stelt hij.
De huurders voeren aan dat ze zijn gestopt met betalen omdat er geen stroom meer was.

Verkoop

De verkoop van het gebouw is niet onomstreden. NRC berichtte woensdag dat
de aankoop werd gefinancierd door een liefdadigheidsinstelling uit Qatar die in verband wordt gebracht met terrorisme.
Dat leidde tot rumoer in de Tweede Kamer, waar VoorNederland (VNL) vragen stelde over de vermeende steun voor terreur. De partij wil onder meer weten of de verantwoordelijke ministers bereid zijn om betrokken organisaties Al Nour en Waqf te laten ontbinden.
Volgens Van Doorn is het 'flauwekul' dat er banden zouden zijn met extremisten. ''Dit zijn echt mensen die midden in de samenleving staan'', stelde de woordvoerder. Ook buurtbewoners zouden straks welkom zijn in het 'multifunctionele islamitische centrum'.
Rechtszaak
De juridische strijd rondom het gebouw is overigens nog niet klaar. Binnenkort dient opnieuw een rechtszaak, waarin Meesteren nog huur van de onderhuurders eist. Volgens de advocate van de onderhuurders en Smith hebben zij van eigenaar Kemp, die toen overhoop lag met Meesteren, te horen gekregen dat zij in een bepaalde periode geen huur hoefden te betalen.