nieuws

'Vier de eerste schooldag!'

De eerste schooldag is voor veel kinderen spannend. Dat geldt voor de basisschool en voor de middelbare school.
Tijs van Ruiten van het
: "Het is een beetje jammer dat de eerste schooldag in Nederland niet echt gevierd wordt". In de 19e eeuw gebeurt dat nog wel eens.

Er zijn dorpen waar de plaatselijke fanfare naar de school trekt om de eerste schooldag te vieren.

Stoetboom

In het noorden van Groningen wordt er wel gevierd dat kinderen voor het eerst naar school gaan. Van Ruiten: "In een aantal dorpen krijgen de kinderen een stoetboom. Dat is een tak van een boom waarin witte broodjes worden gehangen".
De kinderen krijgen die tak op school en lopen ermee naar huis. "Het komt van het katholieke palmpasen waarbij kinderen in een stoet door het dorp gaan met een palmtak met een broodje bovenop", weet Tijs van Ruiten.
In Duitsland is de eerste schooldag voor kinderen een feest. Duitse winkels verkopen in deze periode Schule Tüte, enorme hoornen die gevuld worden met allerlei spullen.
Van Ruiten heeft er eentje meegenomen naar Middag aan de Maas (zie video). De hoorn is gevuld met schoolspullen als schriftjes en potloden, maar ook met snoep. Kinderen in Duitsland krijgen zo'n Schule Tüte om te vieren dat ze voor het eerst naar school gaan.
"Het zou aardig zijn als we zoiets in Nederland zouden overnemen", vindt Tijs van Ruiten.