nieuws

RTL verhoogt winstverwachting

televisie
televisie
Mediabedrijf RTL Group is positiever geworden over de
resultaten die dit jaar kunnen worden geboekt. Mede dankzij een sterk eerste halfjaar kan 2016 een beter resultaat opleveren dan 2015, meldde het moederbedrijf van onder meer de Nederlandse RTL-zenders donderdag.
RTL zag de omzet in de eerste helft van dit jaar met ruim 3 procent stijgen naar 2,9 miljard euro, onder meer door groei bij RTL Nederland. Het bedrijfsresultaat (ebita) liep afgelopen halfjaar met bijna 9 procent op naar 580 miljoen euro. Onder de streep zakte de nettowinst, vooral door hogere belastingen, met 3 procent naar 341 miljoen euro.
RTL Nederland boekte een wat hogere omzet dan vorig jaar, maar zag zijn resultaat door investeringen in nieuwe programma's licht dalen. Op primetime wisten de RTL-zenders bijna een derde van het kijkerspubliek tussen 20 en 49 jaar te trekken, terwijl een kwart van die kijkers op de publieke zenders inschakelden en een vijfde naar de zenders van SBS keek.
Het kijkerspubliek is vooral te danken aan RTL4, dat bijna 20 procent van de 20 tot 49-jarigen wist te trekken. RTL 5 haalde een marktaandeel van ruim 6 procent, terwijl 'mannenzender' RTL 7 naar eigen zeggen bijna 6 procent van de mannen in die leeftijdscategorie aan zich wist te binden.
Afgezien van de door het EK voetbal gedomineerde maand juni trok RTL minstens evenveel kijkers in Duitsland, Nederland, Frankrijk en België als een jaar eerder. In veel gevallen liepen de kijkcijfers zelfs verder op. De opbrengsten van digitale activiteiten namen daarnaast met dubbele cijfers toe.
De reclamemarkt verbeterde in alle landen waar RTL actief is, behalve Hongarije. In de eerste helft van dit jaar werd waarschijnlijk het grootste deel van de reclame-inkomsten van heel 2016 al binnengehaald.
Het mediabedrijf verwacht nu dat het bedrijfsresultaat dit jaar met 1 tot 2,5 procent zal stijgen, terwijl eerder op een stabilisering werd gerekend. De prognose voor de omzet bleef onveranderd. Die neemt naar schatting met 2,5 à 5 procent toe.