nieuws

Aboutaleb wil andere maatregel bij dreigende rellen

Burgemeester Aboutaleb roept de politiek op om andere maatregelen te bedenken om grote groepen mensen te kunnen aanpakken bij dreigende rellen. De huidige wettelijke regels werken volgens de Rotterdamse burgemeester niet meer.
Nu kan een burgemeester nog de zogeheten
inzetten. Maar die maatregel heeft een zachte en een harde variant. Bij de zachte variant kunnen betogers niet worden aangehouden. Bij de harde variant wel.
Feyenoordfans wilden rond de wedstrijd tegen Roda JC op 21 februari bij het Maasgebouw demonstreren tegen het bestuur van de club. De groep werd samengedreven in een gedeelte voor de Kuip dat voor de politie gemakkelijk was af te sluiten.
Nadat de groep was ingesloten, ontstonden er binnen de Kuip problemen. Fans binnen de hekken wilden de aangehouden groep ontzetten. Bij die actie werden ook stewards aangevallen. De juridische afwikkeling loopt nog.

Krankjorum

Toch toonde de burgemeester zich ook strijdlustig. Volgens Aboutaleb zou ook de 'Feyenoordfamilie' kunnen profiteren van zelfreflectie. ''Kijk naar het feit dat Feyenoord nu uit voorzorg heeft besloten een half stadion leeg te halen om te voorkomen dat men tegen boetes of straffen van UEFA oploopt. Dat is krankjorum. Daar is wel degelijk iets aan de hand.''
Die maatregel wijst er volgens de burgemeester op dat de club en supporters reden hebben om kritisch na te denken over de toekomst. ''Ik word gedwongen met de Mobiele Eenheid een oplossing te bieden voor iets wat eigenlijk geen aangelegenheid van de politie is, maar gewoon binnen de Feyenoordfamilie aan de orde is.''