DIERENAMBULANCE

Slagveld onder zwanen in Spijkenisse door vogelgriep: 13 dood gevonden, 5 uit lijden verlost

In een weiland bij Spijkenisse zijn maandag dertien dode zwanen gevonden, die waren gestorven aan de vogelgriep. Een dierenarts heeft vijf andere vogels laten inslapen. "Dit is duidelijk de grootste groep dode zwanen die ik in één keer ben tegengekomen, sinds de uitbraak van de vogelgriep", zegt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland.
"De ziekte is zo ongelooflijk besmettelijk", verzucht Vosselman een dag later. "Ik was hier eigenlijk ook al bang voor. Als er één ziek wordt, dan gaan ze allemaal."
Vosselman kreeg maandagmorgen rond kwart voor tien een belletje dat er een zwaan naar adem lag te happen in een weiland bij de Gaddijk. "Toen ik daar aankwam, schrok ik me rot. Er lagen zeker acht dode dieren. Ik zag er ook nog twee die in leven waren, maar die waren ook al zeker aangetast door de ziekte. Een zwaan was aan het verdrinken in het water. Die zwom alleen nog maar rondjes."
Een dierenambulance heeft de twee zieke zwanen meegenomen naar een dierenarts. Volgens de regels mag de Zwanengroep niet meer ingrijpen als er meer dan vier dode vogels bij elkaar worden aangetroffen. En dus werd de NVWA ingeschakeld. "Maar in de avonduren lagen de dode dieren er nog", gaat Vosselman verder. "Sterker nog: er waren er nog een paar bijgekomen."
Vosselman belde opnieuw naar de NVWA, die een paar uur later alsnog met een stel 'mannen in witte pakken' aan de slag ging. "Ik ben gebleven om aan te wijzen waar alle dode dieren lagen. Het waren er uiteindelijk dertien. Ook werden nog eens drie levende zwanen meegenomen door de dierenambulance."
Dode zwanen geruimd door de NVWA
Dode zwanen geruimd door de NVWA © Wil van Balen
In Nederland waart al sinds de zomermaanden een zeer besmettelijke variant rond van de vogelgriep. "Maar zo erg als ik gisteren in Spijkenisse heb gezien, heb ik nog niet meegemaakt", zegt Vosselman. "Ook in Noord-Holland zijn al groepen dode vogels gevonden en bij het strand of het Haringvliet."

Meteen verpakken

Verderop in Hoek van Holland zijn ook bedrukte gezichten bij vogelzorgcentrum De Houtsnip in Hoek van Holland. Beheerder Saja Hendrickx noemt de situatie in ons land alarmerend. "Als je alleen al ziet hoe die dieren binnen komen. Het gaat zo snel."
Ze beschrijft dieren die duidelijk zware pijn ondergaan. "Ze schudden met hun koppie, hebben een waas voor hun ogen. Of ze trillen en zwemmen soms heel snel rond om hun as heen."
"Het enige wat je dan voor die dieren kan doen is uit hun lijden verlossen en dat gebeurt dan ook", gaat Hendrickx verder. "En terwijl ik normaal de dieren nog even kan laten liggen, moet je ze nu meteen inpakken en in de vriezer doen. Zo streng is het."
Vosselman erkent dat. "Ik zag gisteren ook al de eerste zwanen die waren aangevreten. Dat kan gebeurd zijn door een roofvogel of door een vos. Maar die dieren worden ook dan ook besmet. Daarom moeten de vogels ook zo snel mogelijk weggehaald worden."