nieuws

Stank op Heijplaat 'niet te harden'

De bewoners van Heijplaat zijn het zat. Al anderhalf jaar klagen zij over de vieze lucht die het naastgelegen afvalverwerkingsbedrijf Suez veroorzaakt en ondanks verschillende maatregelen die het bedrijf nam, is de stank nog niet verdwenen. De maat is vol.
"Het is net alsof je met jouw hoofd in de kliko hangt, zo ruikt het", zegt omwonende Danny Jurgens. Door de extreem hoge temperatuur is het de afgelopen dagen alleen maar erger geworden.
"Ik ga naar mensen buiten het dorp toe om in de tuin te zitten, want hier is het niet te harden", beaamt buurvrouw Joke Neef.
Klachten
Milieudienst DMCR laat weten dat bewoners van de Heijplaat sinds 1 juli in totaal 29 keer hebben geklaagd. ''Iedere keer dat aannemelijk is dat Suez de klachten veroorzaakt, voert de DCMR ter plaatse een controle uit'', laat de dienst weten.
Sinds begin juli kon Suez in één geval worden aangewezen als bron van de stankoverlast. Dat gebeurde op 19 juli, toen zeven mensen klaagden. Op andere dagen bleek de stank afkomstig te zijn van andere bedrijven of kon de oorzaak niet worden vastgesteld.
De milieudienst benadrukt de situatie goed in de gaten te houden. ''Als wordt vastgesteld dat Suez geuroverlast veroorzaakt, start de DCMR de inning van een dwangsom.'' Het bedrijf kan per overtreding een boete krijgen van 10.000 euro, tot een maximum van 50.000 euro.

Maatregelen
Ook Suez laat weten dat het bedrijf de klachten van de bewoners serieus neemt, ondanks het feit dat het moeilijk is om vast te stellen waar en van welk bedrijf de stank afkomstig is. Er zijn extra maatregelen genomen, zoals het afsluiten van de sorteerhal en alle ventilatieopeningen. Ook is de voorraad geminimaliseerd.
Binnenkort volgen bij Suez nog andere maatregelen om de overlast te beperken. Het bedrijf wil ook graag in gesprek blijven met de omwonenden.
"Ze nemen ons serieus en er is ook wel wat veranderd bij Suez, maar wij zitten nog steeds in de stank", aldus Jurgens. "Misschien nodig ik burgemeester Aboutaleb wel uit op de koffie, dan kan hij het zelf ruiken."

Verhuizen

Beide buren overwegen te verhuizen, maar zien nog liever Suez verkassen.
"Ik vind het sowieso raar dat zo'n bedrijf naast een woonwijk zit. Laat ze maar naar de Tweede Maasvlakte gaan, daar zijn ze niemand tot last", zegt Jurgens.
Zijn buurvouw knikt instemmend: "Liever zij dan ik!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl