LOKAAL

"We gaan naar de klote!" Schiedamse horeca-ondernemers willen ook open

Schiedamse ondernemers gaan op de foto om de horeca een hart onder de riem te steken
Schiedamse ondernemers gaan op de foto om de horeca een hart onder de riem te steken © SCHIE
Het merendeel van de Schiedamse ondernemers zijn klaar met de coronamaatregelen. Een gezamenlijke foto op de Grote Markt moet de protestbeweging van ondernemend Schiedam extra kracht bijzetten.
Het initiatief voor de foto-actie kwam van Centrummanagement. De ondernemersverenigingen vanuit Spaland, Nieuwland en de Groenelaan sloten zich snel aan. Hoewel de retailhandel vanaf afgelopen zaterdag weer open is, waren toch diverse winkeliers aanwezig om de andere sectoren, cultuur en horeca, de ondersteunen.
Horecaondernemer Michael Boekholt steunt de actie ten volle. “Wij hebben bewezen veilig op en te kunnen. De burgemeester heeft ook aangegeven dat hij trots is op de ondernemers omdat hij ziet dat we dat veilig kunnen”, aldus de eigenaar van lunchroom De Beurs en de Schiedamse vertegenwoordiger binnen Horeca Nederland.

In de nek hijgen

Boekholt heeft vooral moeite met het gebrek aan logica in de coronamaatregelen. “In de horeca heb je iets grotere groepen, maar als je kijkt naar de supermarkt waar honderd mensen in elkaars nek staan te hijgen, dan begrijp ik dat totaal niet.” Horecaondernemer Ruud van Noordennen sluit zich daarbij aan. “Van alle winkels die er zijn, worden wij het hardst getroffen. We hebben de strengste regels gegeven, maar continu hebben we laten zien dat we het kunnen.”
Van Noordennen, voorzitter van de ondernemersverenigingen in De Passage, kan nog teren op een financiële buffer vanuit het verleden, maar ziet collega-ondernemers waarbij het water tot aan de lippen staat. “Je gaat financieel gewoon naar de klote. Dat is ook het verhaal. Je gaat het niet meer volhouden.”

Februari?

De foto-actie op de Grote Markt focust zich niet op woede, maar vooral op saamhorigheid en hoop. Het laatste beetje geduld wordt aangeboord, maar 1 februari wordt door veel ondernemers genoemd als uiterste heropeningsdatum. Boekholt: “Ik heb van nature heel weinig geduld. Ik kan niet zo goed stilzitten. Elke dag dat ik dicht ben is er één teveel.” Van Noordennen: “Mijn verwachting is dat we begin februari weer open kunnen. Maar daar zit ook een stukje hoop in.”