nieuws

Chemours mag GenX voorlopig blijven gebruiken

Chemours mag in Dordrecht voorlopig GenX blijven gebruiken. De stof is "volgens de huidige wetenschappelijk kennis niet kankerverwekkend", schrijft staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.
Ze meldt verder dat de vergunningsverlening door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op een correcte wijze is gegaan, en dat het bedrijf zich tot nu toe houdt aan de strenge uitstootnormen.
GenX is de vervanger van PFOA. Die stof werd tot 2012 gebruikt in de teflon-fabriek, die toen nog van DuPont was. Vervanger GenX is inmiddels ook omstreden: de vooraanstaande toxicologen De Boer en Van den Berg dichten de stof minstens zo nadelige eigenschappen toe als PFOA.

Zorgwekkende stoffen


Om net als PFOA op de Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen te komen - waardoor GenX niet meer gebruikt mag worden - moet volgens Dijksma eerst onomstotelijk vast komen te staan dat de stof op die lijst hoort. Daar laat ze al onderzoek naar doen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert dat onderzoek uit. Dijksma heeft het RIVM gevraagd om de toxicologen Jacob de Boer en Martin van den Berg daar bij te betrekken. Ze verwacht in november de uitkomsten van dat onderzoek.

Discussie


Omdat ook in Duitsland onderzoek gedaan wordt naar GenX, wil ze de Nederlandse bevindingen met haar Duitse collega delen en samen de discussie over de stof in Europa aangaan.
Dat GenX giftig is, staat niet ter discussie, maar "dat is niet voldoende reden om deze op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen te zetten. Immers, veel stoffen zijn giftig voor mensen als de blootstelling hoog genoeg is", stelt Dijksma.
Over de antwoorden van de staatssecretaris op de vragen van de Kamerleden Ulenbelt (SP), Van Veldhoven (D66) en Cegerek (PvdA) zegt toxicoloog Jacob de Boer in een eerste reactie "dat zij in elk geval de zaak zeer serieus neemt".