POLITIEK

SP en Socialisten010 in de clinch over gemeenteraadsverkiezingen

Theo Coskun, lijsttrekker SP Rotterdam
Theo Coskun, lijsttrekker SP Rotterdam © SP Rotterdam
De SP is straks toch te vinden op het kiesbiljet van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Eerder werd op een lokale ledenvergadering nog besloten dat de partij niet mee zou doen. Het partijbestuur draait dat besluit nu terug.
Op de vergadering van vorige week waren, volgens lijsttrekker Theo Coskun, ook aanhangers van afsplitsing Socialisten010 aanwezig. Die dienden een motie in waarin werd besloten dat de partij niet mee zou doen bij de verkiezingen. De motie werd met een kleine meerderheid aangenomen. Volgens Coskun hadden deze mensen alleen maar hun SP-lidmaatschap aangehouden om dit besluit er doorheen te duwen.
In de motie werd gesteld dat de fractie niet sterk genoeg was door alle problemen binnen de partij. Daar is het partijbestuur het niet mee eens. "We hebben inmiddels honderden SP-leden gesproken in Rotterdam. De overgrote meerderheid geeft aan dat zij willen dat de SP meedoet aan de verkiezingen." Het partijbestuur van de SP zegt dat zij het laatste woord heeft in de discussie.
De SP presenteerde ook direct de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 16 maart. Na Theo Coskun staan ook onder andere Emin Basolgu (2) en Lieke Smits (3) op de lijst.

'Partijdemocratie wordt aan de kant gezet'

Het rommelt al maanden binnen de SP in Rotterdam. Het partijbestuur sneed vorig jaar alle banden door met de jongerenvereniging ROOD, vanwege Marxistische invloeden. Onder andere bestuursleden en zittende raadsleden werden geroyeerd. Daarop werd Socialisten010 opgericht.
Leo de Kleijn, voormalig fractievoorzitter van de Rotterdamse SP, maakte dinsdag bekend lijstduwer te worden voor Socialisten010. Via twitter reageerde hij ontzet op het besluit van de SP om alsnog mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Dat heeft niks met socialisme te maken, maar met een apparatsjik en een verward moreel kompas", schrijft hij.
"Tijdens de ledenvergadering heeft een meerderheid besloten om niet mee te gaan met het voorstel uit het partijbestuur om mee te doen aan de verkiezingen. Dat heet democratie", zegt de Kleijn in een uitgebreidere reactie. "Wat er nu gebeurt is ongelofelijk. Dat heb ik nog nooit bij welke andere partij dan ook gezien. Er wordt nu tegen de Rotterdamse leden gezegd: bekijk het maar, wij gaan toch meedoen. Elke vorm van partijdemocratie wordt aan de kant gezet."

Socialisten010 presenteert eigen top vijf

Tijs Hardam, partijvoorzitter van Socialisten010, reageerde ook onthutst op de bekendmaking van de SP. "De SP besluit toch mee te doen aan raadsverkiezingen, ondanks een besluit van hun ledenvergadering om dat niet te doen. De lijsttrekker die door de ledenvergadering twee keer werd weggestemd zal nu bij hen de lijst aanvoeren. Juist dit soort ondemocratische praktijken is waarom wij de aanzet tot Socialisten010 hebben gegeven."
Tegelijkertijd presenteerde Hardam in zijn reactie de top vijf van de kandidatenlijst van Socialisten010 "om kiezers een sociaal alternatief te bieden dat serieus te nemen is." Op die lijst staat Arno van der Veen op nummer 1, gevolgd door Burak Yildiz, Lotte van der Horst, Mark de Bokx en Mel Marcik. Volgens Hardam worden alle veertig kandidaten later bekendgemaakt.
Theo Coskun reageerde apathisch op de bekendmaking van Socialisten010: "Ik ga pas met Socialisten010 in debat bij de campagne, net als met de andere partijen. Zij krijgen van mij niet meer aandacht. Mij gaat het erom om samen met de Rotterdammers te werken aan een socialer en rechtvaardig Rotterdam."