nieuws

Foto's over Rotterdams onderwijs 'komen weer thuis'

Een tentoonstelling van de Rotterdamse fotograaf Carel van Hees is de komende tijd te zien in de hal van het Timmerhuis. De foto's zijn eerder getoond in het Amsterdamse Rijksmuseum. ''Ze komen eigenlijk terug naar huis'', zegt de fotograaf.
Van Hees bezocht in opdracht van het Amsterdamse museum
. Hij kreeg aanvankelijk het verzoek foto's te maken op onderwijsinstellingen in het hele land, maar daar voelde hij weinig voor.
''Onderwijs in Nederland is wel heel veel'', legt hij uit. ''Moet je dan helemaal correct zijn en al die provincies en scholen doen?'' Van Hees kon het Rijksmuseum uiteindelijk overtuigen 'het gebied kleiner te maken': hij mocht zich beperken tot scholen in Rotterdam.
Wereldstad
Volgens de Rotterdammer ging dat niet ten koste van de kwaliteit. ''Rotterdam is een stad die zichzelf constant opnieuw aan het uitvinden is, ook op het gebied van onderwijs'', stelt hij. ''Het is een wereldstad in de zin dat hier 176 culturen wonen'.''
Daarop trok hij maandenlang van school naar school, waar hij onder meer foto's nam van relatie tussen docenten en leerlingen. Vanaf de eerste voorbereidingen tot aan de tentoonstelling in Amsterdam was hij vijftien tot zestien maanden bezig.
Wonderen
De bereidheid om mee te werken was groot. ''Zo'n brief van het Rijksmuseum doet wonderen'', lacht Van Hees. ''Eigenlijk vond iedereen het een prima idee dat ik zou langskomen.'' Hij mocht op veel scholen ongehinderd foto's nemen.
De 62-jarige Rotterdammer vond het vooral leuk om vmbo'ers en mbo'ers te kieken. ''Dat is beroepsonderwijs. Die mensen zijn heel erg enthousiast over wat ze aan het doen zijn.'' Hij zag de jongeren genieten van zaken als zagen, lassen en sleutelen aan auto's.
Zijn werk voerde hem ook terug naar zijn eigen kindertijd. ''Ik ben op plekken geweest waar ik zelf op school heb gezeten'', zegt Van Hees. ''Het was niks veranderd. De gebouwen niet. Ze roken zelfs nog hetzelfde.''