nieuws

Apart politieteam om Turkse spanningen in Rotterdam

De politie in de regio Rotterdam heeft een speciaal team gezet op de spanningen binnen de Turkse gemeenschap als gevolg van de mislukte coup in Turkije. Aanleiding zijn de tientallen bedreigingen, boycots en incidenten in de stad. Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt het een uitzonderlijke maatregel.
Aboutaleb: "De bedoeling is dat het team kennis en inlichtingen verzamelt. Het gaat vooral om voldoende recherche-capaciteit.'' Daarmee moet onder meer serieus onderzoek worden gedaan naar bedreigingen en vandalisme bij verschillende organisaties.
De Rotterdamse politie heeft ruim 35 aangiften van bedreiging binnen. Eén daarvan is afkomstig van de burgemeester zelf. Hij is bedreigd vanwege de Turkse spanningen. Aboutaleb: ''Door iemand die vindt dat je de Koerden niet moet laten demonstreren want dat zijn terroristen. En als je dat nog een keer doet, dan weet ik je te vinden met mijn IS-vrienden."
De afzender van deze bedreiging is inmiddels aangehouden. Hoeveel andere mensen zijn opgespoord vanwege dreigementen is niet bekend. Volgens de burgemeester hebben veel mensen van de politie vernomen wat er met hun aangifte is gedaan.
Opvoeding
De Rotterdamse burgemeester heeft in de gemeenteraad ook zijn zorgen geuit over het gebrek aan democratische opvoeding bij veel Turkse mensen die hem hebben geschreven.
Aboutaleb: "Zij vinden het van zichzelf heel fijn dat ze met de Turkse vlag over de Erasmusbrug mogen lopen, maar ik moet vooral verbieden dat anderen demonstreren. Dat zijn toch belangrijke lessen in Nederland dat de vrijheid niet het slachtoffer mag zijn van de gebeurtenissen in Turkije, hoe triest die ook zijn."
Voor een nieuwe poging tot verzoening binnen de Turkse gemeenschap is het volgens de burgemeester nog te vroeg. "Ik verwacht niet dat het morgen kan. Dat hangt ook af van de ontwikkelingen in Turkije."
Kort na de mislukte coup in Turkije heeft de burgemeester tevergeefs geprobeerd om een verzoeningsgesprek te organiseren tussen de verschillende Turkse partijen.
Een aantal Turkse organisaties weigerden het gesprek aan te gaan met Turkse Rotterdammers die verbonden zijn met de Gülen-beweging. Volgens de Turkse president Erdogan is Fetullah Gülen het brein achter de staatsgreep.

Turkse consul

Aboutaleb wil ook een gesprek met de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyildiz. Bij dat gesprek, dat ''een dezer dagen'' moet zijn, schuift ook de Rotterdamse onderwijswethouder aan.
Aboutaleb is niet gelukkig met een brief die de consul aan verschillende burgemeesters in de regio Rotterdam heeft gestuurd.
De brief van de consul is niet openbaar, maar het zou gaan om politieke inmenging en de vraag hoe burgemeesters om moeten gaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

Vragen over rol Turkse raadslid tijdens nacht van de coup

Tijdens het debat in de gemeenteraad komt het Turkse NIDA-raadslid Peksert onder vuur te liggen. Tijdens de nacht van de coup heeft hij een spontane speech gehouden in het Turks. De vertaling die op het internet circuleert doet vermoeden dat het raadslid pro-Erdogan is en anti-Gülen.
Als het CDA-raadslid Sven de Langen daarover opheldering vraagt, komt hij in botsing met de fractievoorzitter van NIDA, Nourdin El Ouali: "Dit zijn beschuldigingen die niet waar zijn, waar zogenaamd afstand van moet worden genomen. Dit is met stront gooien en dan blijft er altijd wel iets kleven. Dit is zo vals."
De vertaling van de speech blijkt foutief en volgens NIDA wordt het raadslid ten onrechte neergezet als Erdogan-aanhanger. Het Turkse raadslid Peksert heeft tijdens de raadsvergadering zelf geen toelichting willen geven.
Achteraf deed hij dat wel voor de microfoon van RTV Rijnmond. Daarin zegt hij dat hij die nacht heeft gezegd dat hij tegen de coup is en voor democratie.
Sindsdien probeert Peksert op de achtergrond de verschillende Turkse partijen bijeen te brengen, maar hij wil niet opnieuw als spreekbuis optreden. Dan zou hij zich bijvoorbeeld openlijk moeten uitspreken tegen de omstreden uitspraken van de Turkse consul over Gülen-sympathisanten in Rotterdam. Daarvoor is de zaak te delicaat, zegt hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl