nieuws

CDA en SP steunen Aboutaleb over Turkse consul

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb
Het CDA en de SP in de Tweede Kamer zijn het volledig eens met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in zijn kritiek op de Turkse consul-generaal in Rotterdam. Aboutaleb heeft vrijdag een gesprek met de consul omdat hij vindt dat de vertegenwoordiger van de Turkse overheid te ver is gegaan.
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat Turkije zich niet moet bemoeien met de Nederlandse maatschappij.
In een brief schreef consul-generaal Sadin Ayyildiz aan Nederlandse burgmeesters hoe zij volgens hem moeten omgaan met demonstraties in Nederland tegen de Turkse regering.
CDA-kamerlid Knops vindt dat minister Koenders iets aan de situatie moet doen. De minister van Buitenlandse Zaken brengt volgende week een bezoek aan Turkije.

Vrijheid in Nederland

Burgemeester Aboutaleb heeft donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad ook zijn zorgen geuit over het gebrek aan democratische opvoeding bij veel Nederlanders van Turkse komaf die hem hebben geschreven.
Aboutaleb: ''Zij vinden het van zichzelf heel fijn dat ze met de Turkse vlag over de Erasmusbrug mogen lopen, maar ik moet vooral verbieden dat anderen demonstreren. De vrijheid in Nederland mag niet het slachtoffer worden van de gebeurtenissen in Turkije.''

Politieteam

De politie heeft een speciaal team in de regio Rotterdam opgezet om spanning binnen de Turkse gemeenschap na de mislukte coup in de kiem te smoren.