DORDRECHT

Dennis kwam om bij explosie maar kon als kankerpatiënt geen levensverzekering afsluiten

Dennis
Dennis © Privéfoto
De 25-jarige Dennis kwam begin deze maand om het leven bij een explosie op een mosselkotter. Zijn vrouw en kind dreigden na zijn dood uit huis te worden gezet. Ze hadden niet genoeg geld voor de hypotheek. Maar ook een levensverzekering ontbrak. Dennis had namelijk chronische leukemie. "Hij was een te groot risicogeval voor verzekeraars. Ook met een verklaring dat hij nog lang kon blijven leven, lukte het niet", vertelt zijn vader.
Dennis groeide op in Puttershoek, samen met zijn ouders en broertje. Vrienden, familie en collega’s kenden hem als een open en eerlijke jongen.

Explosie

Hij verdiende zijn geld met onderhoud aan scheepdieselmotoren. Op 4 januari ging hij naar de Merwedestraat in Dordrecht. Met een 28-jarige collega ging hij de motoren vernieuwen van een mosselkotter. "Ze waren bezig om het werk af te ronden", vertelt zijn vader. "Zijn vrouw had hem nog aan de telefoon rond 4 uur. Hij zei dat hij nog even een uurtje doorging. Ze heeft hem daarna niet meer gesproken."
Kort daarna vond een explosie plaats. De oorzaak daarvan is tot nu toe onduidelijk, het wordt onderzocht door de arbeidsinspectie.
Dennis zijn vader woont ook in Puttershoek, samen met zijn vrouw. Hij was op die bewuste dag aan het eten, toen de bel ging. Zijn vrouw deed open. "Bent u de moeder van Dennis Noordzij?" hoorde hij vanuit de woonkamer. "Ik liep naar de deur en zag een politieagent staan. Toen wist ik genoeg."
Vader en moeder gingen direct naar hun schoondochter en kleinkind. "Je komt in zo’n molen terecht. Het is echt verschrikkelijk. Dit soort dingen wil je niet meemaken."

Verdriet en zorgen

Dennis laat een vrouw en kind van vier maanden na. Ze hebben veel verdriet, én zorgen. Genoeg geld om het huis te blijven betalen is er niet. Dat heeft er onder andere mee te maken dat Dennis geen levensverzekering kon afsluiten. “Op z’n 21ste, vier jaar geleden, werd vastgesteld dat hij leukemie had. Uit onderzoek bleek dat het om chronische leukemie ging. Dat was goed nieuws, want het betekende dat hij met medicijnen oud kon worden."
Hij was vanwege zijn ziekte een te groot risico voor verzekeraars
Vader Dennis
Het ziekenhuis gaf hem vervolgens een verklaring waarin dat stond. Met die verklaring klopte Dennis aan bij verschillende verzekeringen. "En probeerde hij een levensverzekering af te sluiten. Maar dat lukte niet."
Hij was vanwege zijn ziekte een te groot risico voor verzekeraars, zegt zijn vader. "Ik snapte dat echt niet. Dennis voelde zich zo ontiegelijk buitengesloten van de maatschappij terwijl hij een ziekte had waar hij niks aan kon doen."

Grote impact

De impact op het niet kunnen afsluiten van een levensverzekering is groot voor Dennis zijn vrouw en kind.
Dat zit zo: door zijn ziekte kon Dennis voor zijn huis in Puttershoek geen hypotheek afsluiten bij een verzekeraar. Het huis kon alleen gekocht worden als de bank het huis in onderpand kreeg. Dat betekent dat nu Dennis overleden is, de hypotheek door de nabestaanden moet worden afbetaald aan de bank. "Anders krijgen zij niet het geld waar ze in hebben geïnvesteerd", legt zijn vader uit.
Maar, als een gezond mens zijn partner kwijt zou raken, zou de verzekeringsmaatschappij de hypotheek afbetalen. En dus niet een extra probleem worden van de nabestaanden.

Hulp

Even leek het erop dat Dennis zijn vrouw en kind het huis uit moesten gaan. Totdat vriend Marius te hulp schoot. Hij zette zes dagen geleden een crowdfunding op. "Je zult maar naar je werk gaan, je vrouw en zoontje gedag zeggen en nooit meer terugkomen. Ik kon het verhaal gewoon niet loslaten en wilde wat doen", zegt Marius.
Het is geweldig voor de familie dat er zoveel donaties zijn
Organisator crowdfundingsactie
Na drie dagen stond de teller op 120 euro. “Ik moet echt gaan nadenken wat ik nog meer kan doen”, dacht Marius. Een uur later stond de teller op 145 euro, ‘s avonds op 40.000 euro. En de donaties stopten niet. “Op dit moment hebben we meer dan 120.000 euro opgehaald. Het blijft maar doorgaan”, zegt Marius. "Het is geweldig voor de familie dat er zoveel donaties zijn."
"Als deze actie niet was opgezet, moesten ze uit huis", zegt de vader van Dennis. "Ik ben er heel blij mee, maar vind het wel erg dat dit nodig is. Dit moet veranderen."

‘Het is lastiger, maar niet onmogelijk je te verzekeren’

"Als iemand kanker heeft of kanker heeft gehad, is het lastig om verzekerd te raken, omdat verzekeraars gaan kijken naar het risico dat ze lopen als iemand eerder overlijdt. Het is vaak lastiger, maar niet onmogelijk om je te verzekeren", zegt Roel Masselink van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
De NFK heeft de laatste jaren veel stappen gezet, benadrukt hij. "Zo is er per 1 januari een ‘schone lei-regeling’ van kracht, die geldt voor mensen die een aantal jaren kankervrij zijn. De regeling houdt in dat je kankerverleden na verloop van tijd geen rol mag spelen bij de aanvraag van je verzekering. Je kan dan onder dezelfde voorwaarden als ieder ander een verzekering afsluiten."

Risico voor levensverzekeraar

Maar, een voorwaarde is wel dat je kankervrij moet zijn. "Bij chronische leukemie is dat niet zo en dat maakt het heel lastig", zegt Masselink. Ook al kon Dennis oud worden met medicijnen, er zit nog wel een risico aan voor de levensverzekeraar. "Het is dan niet onmogelijk om een verzekering af te sluiten, maar vaak kan dit alleen tegen bijvoorbeeld een aanzienlijk hogere premie."
"Het is heel herkenbaar dat je je buitengesloten voelt", benadrukt Masselink. "Maar je moet onthouden dat er altijd mogelijkheden zijn die de moeite zijn om te verkennen. En bij een levensverzekering is het cruciaal om voor ogen te houden wat je nodig hebt qua verzekering. In Nederland willen we soms meer verzekeren dan nodig is om na het overlijden de hypotheeklasten voor de andere partner betaalbaar te houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl