nieuws

Verdachte wiskundeleraar ging eerder in de fout

De wiskundeleraar die in Rotterdam verdacht wordt van het maken en bezitten van kinderporno is eerder in de fout gegaan. Zeker nog drie scholen, waaronder het Comenius College en het VAVO in Rotterdam ontsloegen hem na ongewenst gedrag.
De scholen hebben melding gemaakt bij een speciaal meldpunt van de onderwijsinspectie. Wat de inspectie vervolgens heeft gedaan met de melding is onduidelijk. Wel is zeker dat de man later bij zijn aanstelling op de theaterschool in Rotterdam een verklaring van goed gedrag kon laten zien.
Volgens een woordvoerder van het Comenius College had de man in 2011 seksueel getinte chatgesprekken gevoerd met een leerling. ''De zaak kwam aan het rollen toen wij gesprekken van leerlingen opvingen'', zegt rector Joany Krijt. ''Daarna zijn we in gesprek gegaan en werd duidelijk dat de leerkracht met een leerlinge chatte.''
De leerkracht uit Spijkenisse werd ontslagen. Comenius meldde het voorval bij de onderwijsinspectie. ''Over die melding hebben we niets meer gehoord'', vervolgt Krijt. ''Maar het is triest om vijf jaar later te horen dat de man van meerdere zaken wordt verdacht.''
De docent ging in 2012 de slag bij de Theaterschool in Rotterdam. ''Wij wisten niets van zijn verleden'', zegt directrice Annette Lecomte. Na een voorval werd hij in 2014 op een zijspoor gezet. Het kantoor van scholenkoepel LMC deed melding bij de onderwijsinspectie. Het leidde na overleg niet tot een aangifte.
VAVO
De 28-jarige man kon daarom vorig jaar augustus gaan werken bij het VAVO in Rotterdam. Dat is een school voor volwassenen die in deeltijd proberen alsnog een diploma voor het voortgezet onderwijs te halen.
''De man heeft bij ons een jaarcontract gekregen'', vertelt een VAVO-woordvoerder. ''Hij had een verklaring omtrent gedrag en ook aanbevelingen. Die zijn gecheckt. In de loop van het schooljaar bleek dat hij een meer dan amoureuze mailwisseling had met een volwassen leerlinge. We hebben de leraar geschorst en later ontslagen.''
VAVO bracht niet alleen de onderwijsinspectie op de hoogte, maar informeerde ook de politie. ''Maar het blijft opvallend dat de man referenties had'', aldus de VAVO-woordvoerder.
Inspectie
Meldingen van seksuele intimidatie of misbruik komen terecht bij een speciale afdeling van de onderwijsinspectie. In het schooljaar 2014-2015 kwamen 254 meldingen binnen van seksuele intimidatie en 112 meldingen van misbruik. Bij deze laatste meldingen had een derde betrekking op mensen die in het onderwijs werkzaam zijn.
De onderwijsinspectie zegt dat na een melding altijd met een school wordt overlegd. De school moet vervolgens besluiten of er aangifte wordt gedaan.
''Het is aan de schoolbesturen om bij aanname van personeel niet alleen te kijken naar de aanwezigheid van een VOG, maar ook referenties te vragen en deze na te trekken. De inspectie mag dit soort informatie niet aan scholen verstrekken'', aldus een woordvoerder.
En daarom kreeg de melding van het Comenius in 2011 geen vervolg. ''Er is op basis van de beschikbare gegevens destijds gezamenlijk geconcludeerd dat het hier niet om een vermoeden van een strafbaar feit ging. De school kan en heeft wel arbeidsrechtelijk ingegrepen'', besluit de woordvoerder van de onderwijsinspectie.

Koppelen

Directrice Lecomte van de Theaterschool vindt dat het systeem toch tegen het licht moet worden gehouden. ''Als er meerdere meldingen binnenkomen, dan moet de inspectie die gegevens toch koppelen?''
''Dat doen we ook,'' zegt de woordvoerder van de onderwijsinspectie. ''Alleen mogen we er verder niets mee doen.''

Aangehouden

De docent werd in juli aangehouden na een aangifte van een leerling van de Theaterschool. Uit onderzoek bleek dat hij ook beelden in bezit had. Maandag werd hij aangehouden. De man blijft voorlopig vastzitten.