nieuws

Turkse consul-generaal zegt gesprek met Aboutaleb af

De Turkse consul-generaal Ayyildiz heeft het voor vandaag geplande gesprek met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam afgezegd. Dit laat de woordvoerder van de burgemeester desgevraagd aan RTV Rijnmond weten.
De woordvoerder gaat niet in op de reden van afzegging en verwijst voor een toelichting door naar het consulaat in Rotterdam. Dat geeft voorlopig geen commentaar.
Er is geen nieuwe afspraak gepland. Wel laat de gemeentelijke woordvoerder weten dat de burgemeester open blijft staan voor een gesprek.

Omstreden brief

In de Rotterdamse gemeenteraad liet Aboutaleb zich donderdag kritisch uit over het handelen van de Turkse consul sinds de mislukte coup. Zo zou hij naar de burgemeesters van Vlaardingen, Schiedam en Barendrecht brieven hebben gestuurd met instructies over hoe om te gaan met demonstraties tegen de Turkse regering.
Aboutaleb: “Vanzelfsprekend heeft Turkije daar het recht om op een bepaalde manier met z’n eigen bewoners om te gaan maar mogen wij alsjeblieft ook zelf bepalen hoe wij hier met onze vrijheden omgaan. Ik accepteer geen inmenging in de manier waarop wij onze vrijheden uitoefenen.”
In de gemeenteraad zei Aboutaleb dat hij een goed gesprek met de consul-generaal wil en hoe hij de ontwikkelingen taxeert en ook zijn rol daarin taxeert.

'Terroristen'

In een eerder interview met RTV Rijnmond scheerde de consul-generaal Rotterdam Gülen-sympathisanten in Rotterdam over één kam met terroristen.
De Turkse president Erdogan ziet Fetullah Gülen als het vermeende brein achter de staatsgreep en heeft in Turkije al duizenden mensen gearresteerd die banden zouden hebben met de Gülen-beweging.
Ook zou Ankara van Turken in het buitenland verlangen om afstand te nemen van alles dat geafficheerd wordt met de ideologie van Gülen.
De afzegging van de consul-generaal lijkt te passen in het patroon van een aantal Rotterdams-Turkse moskeeën die vallen onder de vanuit Turkije aangestuurde Diyanet-organisatie.
Kort na de mislukte coup in Turkije heeft Aboutaleb tevergeefs geprobeerd om een verzoeningsgesprek te organiseren tussen de verschillende Turkse partijen.
Een aantal Turkse organisaties weigerden het gesprek aan te gaan met Turkse Rotterdammers die verbonden zijn met de Gülen-beweging.