THEATER

Directeur Theater Walhalla verbijsterd over dreigend ingrijpen, maar zet actie cultuursector door: 'Ik ben geen crimineel'

Theater Walhalla op Katendrecht
Theater Walhalla op Katendrecht © Rijnmond
Op ludieke wijze komen musea en theaters woensdag in actie om aandacht te vragen voor de noodlijdende cultuursector. Eenmalig kan in verschillende musea worden gesport, terwijl theaters in het hele land worden omgebouwd tot kapsalons. Zo ook Theater Walhalla in Rotterdam. Er is alleen één maar: burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft aangekondigd dat er zal worden gehandhaafd. Rachèl van Olm, directeur van het theater op Katendrecht, is verbijsterd en kondigt aan de actie gewoon door te zetten.
Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge zijn de bedenkers van het ludieke initiatief. Terwijl bezoekers zich laten knippen of masseren, kunnen ze ondertussen kijken naar optredens van artiesten. Althans, dat is de bedoeling.
Want hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb begrip heeft voor de nood die de podia ervaren, waarschuwt hij voor handhavend optreden als de theaters de regels overtreden. "Hoewel het gemeentebestuur er alle begrip voor heeft dat de zo zwaar getroffen cultuursector zich nu wil laten horen, volgt de gemeente Rotterdam de door het Rijk opgelegde coronamaatregelen. Dat betekent dat de gemeente – net als bij andere sectoren gebeurt – actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling", liet een woordvoerder van Aboutaleb weten aan Rijnmond.

Actie in Walhalla gaat door

Desondanks zetten de initiatiefnemers hun oorspronkelijke plan door, laat initiatiefnemer Diederik Ebbinge woensdagochtend weten. Het is desalniettemin een onheilspellend scenario, ook voor Theater Walhalla, waar woensdag onder anderen Joris Lutz, Frédérique Spigt en Elfie Tromp op het podium staan.
Van Olm is echter strijdbaar en laat de actie doorgaan, al hield het haar vannacht wel wakker. "We hebben deze actie opgezet omdat we eigenlijk tot nu toe áltijd stil zijn geweest. We zijn netjes geweest, hebben niet lopen rellen op de Coolsingel en ook deze actie is zorgvuldig en netjes voorbereid. Het is alleen vandaag tussen 14:00 en 17:00 uur. We houden ons aan alle regels, maar we maken nu wel een protest tegen het beleid. De culturele sector staat altijd onderaan het prioriteitenlijstje."
Bezoekers hebben vooraf een kaartje moeten kopen en worden op anderhalve meter afstand van elkaar geplaceerd. Bovendien komen zij alleen binnen met een geldige QR-code en moet bij het verplaatsen een mondkapje worden gedragen, terwijl het personeel een negatieve test kan overleggen. "We doen echt helemaal niks geks", zegt Van Olm. "Maar we moeten ons wel een beetje zichtbaar kunnen maken. Wij hebben ook recht op demonstratie. Er is nooit aangetoond dat er door de theaters open of dicht te gooien enige invloed is geweest op het aantal besmettingen."
Van Olm kan geen enkel begrip opbrengen voor de aanpak van de gemeente. "Wij kregen dus gisteravond een brief van - hou je vast - de commandant Team Aanpak Ondermijnende Criminaliteit. Die man bestaat dus in Rotterdam. Ik ben ineens van de culturele sector in de criminaliteit beland, terwijl wij zo aardig zijn geweest de hele tijd. Wij doen helemaal niks. Voor ons worden geen paarden opgezadeld, begrijp je? We doen dit allemaal heel netjes en hebben dit donderdag al aangekondigd. Toen zijn we al in de nationale media met naam en toenaam genoemd."

'Ik verwacht eigenlijk gewoon excuses'

De brief is bij haar totaal in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik verwacht niet dat de gemeente ons gaat aanpakken. Ik verwacht eigenlijk gewoon een excuses voor de tone of voice van de brief en ook voor het feit dat ze wéér niet achter ons gaan staan. Ze moeten zich echt achter de oren krabben. Als je nu als Rotterdam zo loopt te shinen met dat je een wereldstad bent en we in lijstjes voorkomen, dan zegt dat alles over het culturele aanbod van de stad. Je moet ons koesteren. Je moet niet op deze manier met ons omgaan."
Van Olm weigert zodoende om bij voorbaat de actie af te blazen. "Ze zijn te laat door te zeggen dat we dit niet mogen doen. We zijn open. Ik roep wel iedereen op om niet naar Theater Walhalla te komen, want we zijn uitverkocht. Dat waren we overigens binnen een uur. We weten wie er per halfuur bij ons naar binnen komt. Deze reuring hebben we gek genoeg ook nodig, maar ik ben eigenlijk wel beledigd over de manier waarop."

'Als ze me willen meenemen, dan nemen ze me maar mee'

Maar wat dan als straks opeens de handhaving voor de deur staat? "Dan wil ik hierbij even zeggen dat ik thuis drie kinderen heb waar ik voor moet zorgen", vervolgt een geëmotioneerde Van Olm. "Maar ik ga door en als ze het nodig vinden om me mee te nemen, dan nemen ze me maar mee. Interesseert me helemaal niets. Het is te belachelijk voor woorden. Vijftien jaar lang heb ik dag en nacht aan het theater gewerkt, ik heb festivals georganiseerd die de stad echt veel leuker hebben gemaakt. Jonge makers die in Rotterdam worden opgeleid op de culturele opleidingen, heb ik een plek gegeven om te professionaliseren. En ineens krijg ik een brief van iemand die de aanpak van ondermijnende criminaliteit doet. Ik ben geen crimineel, ik ben gewoon een theaterdirecteur die zich al twee jaar lang aan iedere regel heeft gehouden."
In Rotterdam hebben naast Walhalla ook De Doelen, Comedy Club Haug, New Grounds en Jeugdtheater Hofplein zich aangesloten bij de landelijke actie. In Vlaardingen doen de Kroepoekfabriek en Stadsgehoorzaal mee. Onder meer het Fotomuseum en het Nieuwe Instituut worden in Rotterdam omgetoverd tot sportzaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl