RECHTSZAAK

Maximale straf van bijna 18 jaar cel geëist tegen Rotterdamse drugsbaron ‘Piet Costa’

De rechtbank in Rotterdam.
De rechtbank in Rotterdam. © Rijnmond
Justitie heeft 17 jaar en negen maanden cel geëist tegen Rotterdammer Roger P. voor drugshandel, witwassen en leiding geven aan een criminele organisatie. Volgens justitie is dit de maximale straf die kan worden gevraagd voor deze delicten tezamen.
Roger P. (50) heeft als bijnaam Piet Costa, omdat hij lange tijd op Costa Rica heeft gewoond. Volgens justitie regelde hij daar drugstransporten naar Europa. Hij werd in juni 2020 opgepakt in zijn woning in Rotterdam, na de onderschepping van bijna 3800 kilo cocaïne, verstopt tussen ananassen uit Costa Rica.
Hij zou verder betrokken zijn geweest bij twee andere transporten van 1000 en 1200 kilo drugs. Bovendien zou hij volgens justitie plannen hebben gehad voor een mega-klapper: een zending van 25 duizend kilo cocaïne uit Zuid-Amerika. Zo ver is het niet gekomen omdat de bende werd opgerold.
Justitie noemt Roger P. de ‘CEO van de criminele organisatie’. Hij zou de onbetwiste leider zijn geweest met vele huizen over de hele wereld, dure auto’s en luxueuze spullen. “Als een koning liet hij zich rondrijden. Roger P. zat nooit zelf achter het stuur. Woningen van hem stonden op andermans naam. Tickets, vakanties: alles werd voor hem geregeld en zelf bleef hij onder de radar.”
‘Piet Costa’ zou ook de man zijn die martelcontainers heeft laten bouwen in de Wouwse Plantage in Noord-Brabant. Dat proces begint volgende week in Amsterdam. De Rotterdammer zou zo tegenstanders hebben willen martelen of doden, uit wraak voor geweld naar zijn kant. Zo werd in mei 2020 in de Bergselaan in Rotterdam Ibrahim Azaim doodgeschoten, die werd beschouwd als de rechterhand van P.

Profvoetballers als witwassers

Justitie schetste ook dat Roger P. bewust mensen heeft uitgekozen om geld wit te wassen, zoals Rachid B., oud-speler van Sparta. “Juist bij een profvoetballer zou het hebben van veel geld minder snel opvallen. Hij kreeg onder meer contant geld om een woning in Spanje te huren voor Roger P.”
Rachid B. zelf zegt dat hij het geld in de profvoetballerij heeft verdiend. Een constante stroom aan stortingen van 75 duizend euro op zijn rekening zou ook uit de voetballerij afkomstig zijn. Justitie heeft navraag gedaan bij Sparta maar daar wordt de betaling ontkend. Tegen Rachid B. is vier jaar cel geëist.
De overige zeven verdachten hoorden straffen tussen de anderhalf en dertien jaar cel tegen zich eisen. Het proces gaat vrijdag verder met de pleidooien van de advocaten.

Gehackte berichten

Het staat vast dat de verdediging zal proberen het bewijs in deze drugszaak onderuit te halen. Dat is vrijwel volledig gebaseerd op gehackte berichten uit PGP-telefoons en Encrochat-servers. Volgens de advocaten gaat het om onrechtmatig bewijs omdat de privacy van de gebruikers daarmee ernstig is geschonden.
Justitie zegt dat PGP’s (afkorting van Pretty Good Privacy) en Encrochat alleen voor zakelijk verkeer zijn gebruikt. “Het geeft geen beeld van een persoonlijk leven, anders dan bijvoorbeeld WhatsApp.”
De data van Encrochat zijn afkomstig van de Franse autoriteiten. Justitie erkent dat de Nederlandse rechter niet kan toetsen hoe de gegevens zijn verkregen, maar dat er op kan worden vertrouwd dat het volgens de regels der kunst is gegaan.
Roger P. had meerdere PGP’s en Encrochat-adressen. De verdachten zijn op die manier aan elkaar gelinkt omdat zij openlijk spraken over ‘bakken’ (containers), ‘een mooie lijn’ (voor drugs) en foto’s van witte blokken (voorstellend blokken cocaïne) verstuurden. Ook werd de vrees uitgesproken ‘dat die kankerscan alles pakt’ en dat ‘een streep’ (douanier) niet corrupt zou zijn.

'Kutcorona'

Er werden containernummers doorgegeven en onderhandeld over de prijs. Het getal 27 zou bijvoorbeeld slaan op 27000 euro per kilo. “De kale (Roger P.) wil niet verder zakken.” In de PGP’s en Encrochat-adressen kwamen gebruikersnamen voor als ‘Godfather’, ‘opa’ en ‘kutcorona’.
Roger P. heeft tot nu toe gezwegen over alle verdenkingen. Ook woensdag zei hij geen woord. De hele zitting had hij zijn mondkapje op en een capuchon over zijn hoofd, zodat zijn gezicht bijna niet te zien was. Justitie heeft hem recentelijk laten overplaatsen van Lelystad naar Roermond omdat hij jonge gedetineerden negatief zou beïnvloeden. “Verontrustende geluiden. Hij is in detentie nog altijd actief in het criminele circuit.”