nieuws

Koersborden Europa kleuren lichtrood

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen koersten vrijdag halverwege de sessie een fractie onder de slotkoersen van donderdag. In Amsterdam stond AEX-fonds Gemalto in de belangstelling na de presentatie van zijn halfjaarcijfers. Verder wordt vooral uitgekeken naar de speech die
Fed-president Janet Yellen om 16.00 uur (Nederlandse tijd) geeft op de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole.
De AEX stond tegen het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 449,69 punten. De MidKap stond 0,2 procent in de min op op 643,37 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.
Digitaal beveiliger Gemalto won bijna 6 procent aan beurswaarde. Het concern wist zijn operationele winst in de eerste helft van het jaar verder op te voeren, bij een stabiele omzet. Gemalto herhaalde daarbij zijn doelstelling om de operationele winst volgend jaar op te voeren naar minstens 660 miljoen euro. Topman Olivier Piou gaf in een toelichting aan dat het wel moeilijk kan worden om aan die ambitie te voldoen.
Kabelaar Altice (min 1,3 procent) en supermarktcombinatie Ahold Delhaize (min 1 procent) waren de sterkste dalers onder de hoofdfondsen.
Bij de middelgrote fondsen verloor Air France-KLM 1,1 procent. Het gerechtshof in Amsterdam handhaafde vrijdag het voorlopige stakingsverbod voor grondpersoneel van KLM. Dat verbod geldt tot 5 september.
Aan het Damrak openden nog enkele kleine bedrijven de boeken van de afgelopen maanden. Biotechnoloog Kiadis Pharma verloor daarna 1,1 procent aan beurswaarde, terwijl de koers van vastgoedbedrijf Eurocommercial 0,7 procent daalde.
In Brussel won AB InBev 0,5 procent aan beurswaarde. De bierbrouwer kondigde aan het mes in het personeelsbestand te zetten als de overname van SABMiller is afgerond.
Beleggers zijn vooral in afwachting van de toespraak van Fed-preses Yellen. Mogelijk geeft ze daarbij meer duidelijkheid over de kans dat de rente in de VS op korte termijn verder omhoog gaat. Analisten waarschuwden vooraf echter voor te hooggespannen verwachtingen.
De euro werd voor 1,1290 dollar verhandeld, tegen 1,1279 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 47,15 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper bij 49,25 dollar per vat.