LOKAAL

Vertrekkend wethouder Papendrecht: 'Burgemeesterschap is sprong in het diepe'

Wethouder Pieter Paans (Papendrecht)
Wethouder Pieter Paans (Papendrecht) © RTV Papendrecht
Hij was bijna 4 jaar wethouder in Papendrecht, maar na donderdag komt daar een einde aan. Dan wordt Pieter Paans geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. Ondanks dat de vertrekkend wethouder tijdens zijn werk in de Drechtstad altijd in Numansdorp is blijven wonen, is hij zich zeker verbonden gaan voelen met deze omgeving.
Toen Paans gevraagd werd voor de functie in Papendrecht, ging het hem in eerste instantie niet (alleen) om het wethouderschap. "Maar daarnaast moet je ook wel binding of gevoel hebben met de gemeente." Hij kwam toen samen met zijn vrouw tijdens Koningsdag, met oranje hoedje, de sfeer proeven en beantwoorden toen twee vragen: "Wethouderschap? Ja. In deze gemeente? Ook ja."
"Vanaf dag 1 heb ik me al een wethouder van Papendrecht en voor Papendrecht gevoeld," zegt hij tegen mediapartner RTV Papendrecht. "Ik ben zelfs lid geworden van een atletiekvereniging. Dat geeft wel aan dat ik mij verbonden voel met deze prachtige gemeente." Na vier jaar zal afscheid nemen dan ook lastig worden, geeft Paans toe.

Coronamaatregelen

De helft van zijn tijd als wethouder had hij te maken met de coronamaatregelen. En dat zorgde regelmatig voor een hoop ingewikkelde situaties. "Het belemmert je wel in de contacten, de overleggen. Alles wat ingewikkelder. Het was pionieren en kijken om het goede te blijven doen."
De wethouder is dankbaar dat er alternatieven waren tijdens de coronacrisis, zoals digitaal contact onderhouden. "Maar dat kan nooit het menselijke fysieke contact vervangen. Dat vond ik best ingewikkeld."
"Als het tegenzit in het leven en het gaat hard waaien, dan komt de kracht en creativiteit los van mensen. Dat heb ik wel ervaren in dit dorp aan de rivier," vertelt Paans trots. "En ondanks wat je op je pad vindt, je koers te houden en met elkaar toch nog mooie dingen weten te presteren."
Pieter Paans staat vanaf volgende week aan het roer van een andere gemeente aan het water. Een samengevoegde gemeente. Bestaande uit 56.845 inwoners verdeeld over twee steden (Schoonhoven en Haastrecht) en negen dorpen waaronder Bergambacht en Stolwijk. "Aanpakkers," volgens de nieuwe burgemeester.
"Mensen die ergens voor staan. Je mag het ergens niet mee eens zijn, maar waar ben je dan wel voor? Het zijn mensen die aanpakken als het wat moeilijker wordt." Een karaktertrek die de aankomend burgemeester aantrekt en waardoor hij zich thuis kan voelen.

'Burgervader met elf kinderen'

"De compactheid die we hier kennen vanuit het Papendrechtse, dat is daar wat minder. Er zal best wat moeite in gestoken moeten worden in al die kernen met hun unieke karakters. Ik zie het als een burgervader met elf kinderen. Die vragen allemaal op hun eigen manier aandacht."
Het is voor Pieter Paans een sprong in het diepe. "Er zullen zich vast momenten voordoen die ik niet zal verwachten. Maar dit is wat ik wil en enigszins mijn gaven en talenten kan bijdragen. Het hoeft niet alleen van de burgermoeder of burgervader te komen. We doen het met elkaar."

'Wees trots'

Tot slot heeft de vertrekkend wethouder nog een aantal afsluitende woorden voor de Papendrechters: "Ik wens alle Papendrechters alle goeds en wees trots op elkaar en op dit prachtige dorp. Want dat is het."
Dit artikel kwam tot stand door de samenwerking met RTV Papendrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl