RIJNMOND SPORT

ABN AMRO drie jaar langer hoofdsponsor van tennistoernooi in Ahoy, Nederlanders krijgen wildcard

Andrey Rublev en Marton Fucsovics in de finale van het ABN AMRO WTT vorig jaar
Andrey Rublev en Marton Fucsovics in de finale van het ABN AMRO WTT vorig jaar © Henk Seppen/Orange Pictures
Hoofdsponsor ABN AMRO heeft het contract met World Tennis Tournament met drie jaar verlengd. Dat vertelt toernooidirecteur Richard Krajicek, die zelf ook langer verbonden blijft aan het evenement. Goed nieuws voor het tennistoernooi in Ahoy, dat ook dit jaar weer een ijzersterk deelnemersveld heeft. Dat wordt bovendien nog aangevuld met de Nederlanders Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor. Zij krijgen (vooralsnog) een wildcard.
De volgende editie van het ABN AMRO WTT, dat op 7 februari begint, valt nog onder het oude contract. Met ingang van de jubileumeditie in 2023 gaat het nieuwe contract van de hoofdsponsor in. Ook het rolstoeltennistoernooi blijft gewaarborgd.
Net als vorig jaar wordt het toernooi ook ditmaal afgewerkt zonder publiek. Hoewel Krajicek tijdens de vorige editie aankondigde dat het toernooi in die vorm niet nogmaals zou plaatsvinden, is het doorgaan van het toernooi niet in gevaar geweest. "We hebben natuurlijk het geluk dat we niet afhankelijk zijn van toeschouwers. We hebben met ABN een hele loyale, trouwe hoofdsponsor die ons anderhalf jaar geleden al zei: het toernooi gaat door", vertelt Krajicek over de aanloop naar de vorige editie. "Dat is nu ook weer gezegd. Heel fijn voor ons, want dan kunnen wij ons focussen op het organiseren van het toernooi."
Omdat het toernooi wederom zonder publiek wordt gespeeld, is het gevolg wel dat het prijzengeld evenals vorig jaar wordt gehalveerd. Het feit dat het publiek opnieuw ontbreekt is een groot gemis, zegt de oud-tennisser. Ook dit jaar blijft zijn agenda tijdens het toernooi grotendeels leeg. "Het stroomt nog niet over. Ik sta hier nu in pak, maar vorig jaar had ik mijn pak alleen op zondag aan voor de prijsuitreiking. Ik heb het gevoel dat ik weer een in een spijkerbroek ga lopen. Het is wat het is."

IJzersterk deelnemersveld

Het deelnemersveld van het ABN AMRO WTT is enigszins vergelijkbaar met vorig jaar. Vijf spelers uit de mondiale top 10 zijn aanwezig in Ahoy. Eén van hen is Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereld. De Rus is volgens Krajicek dan ook één van de favorieten voor de eindzege. "Vorm werkt natuurlijk anders, maar hij heeft voor mijn gevoel altijd vorm. Voor mij is hij ook de favoriet voor de Australian Open."
Wie ontbreekt op die Australian Open, is Novak Djokovic. De Servische nummer 1 van de wereld won het Grand Slamtoernooi in Australië negen keer en het toernooi in Rotterdam past zelden in zijn schema. Dit jaar is de situatie anders, al heeft Krajicek de laatste dagen niet met Djokovic gebeld om hem te verleiden om naar Rotterdam te komen. "Hij weet dat 'ie welkom is. Als hij zin heeft om te komen, en de Nederlandse overheid laat het toe. In dat opzicht hangt het van hem af. Voorlopig hebben we het veld dat we nu hebben en we gaan zien wat de toekomst brengt."
Het feit dat de tennistop opnieuw goed is vertegenwoordigd in Ahoy, zegt volgens Krajicek vooral dat het toernooi een goede en stabiele factor is op de kalender. "Dat komt onder andere door onze hoofdsponsor, maar ook door Ahoy. We hebben heel veel trainingsbanen, we hebben een waanzinnig ervaren team. Het is de combinatie van de naam en de manier waarop het georganiseerd is. En toch ook de tijd in de kalender: het past perfect voor veel spelers om na de Australian Open een week vrij te hebben en dan weer door te gaan met het seizoen, in Rotterdam."
Vorig jaar waren er wat klachten van topspelers over de snelheid van de baan in combinatie met de bal die werd gebruikt. Zowel de baan als de bal was te traag. Krajicek zei destijds dat de baan een fractie sneller gemaakt zou worden. "Dat is nog steeds de bedoeling", verzekert Krajicek."

Wildcards voor Nederlanders

Tot dusver ontbreekt het in het hoofdtoernooi aan Nederlanders, maar daar komt verandering in. Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor krijgen een wildcard, meldt Krajicek. "Hoewel Botic wel heel erg in de buurt is van het hoofdtoernooi, komen ze voorlopig via een wildcard binnen." Beide Nederlanders hebben een uitstekend jaar achter de rug. Griekspoor is de huidige nummer 62 van de ATP-ranking, Van de Zandschulp staat zelfs nog een paar plaatsen hoger (57).
Richard Krajicek over verlengen contract ABN AMRO en ijzersterk deelnemersveld