nieuws

Column: Feyenoord, de emoties en de feiten

De selectie van Feyenoord warmt zich op voor het duel tegen AS Roma
De selectie van Feyenoord warmt zich op voor het duel tegen AS Roma © Roel van Burden (Twitter
Manchester United, Fenerbahce, Zorja Loegansk. Het worden drie fantastische wedstrijden, in een halflege Kuip. Duizenden blauwe stoeltjes, blinkend in het avondlicht.
Dat zal even wennen zijn. Het gevoel dat je in een ander stadion bent. Alsof er een sintelbaan over de tribunes is gelegd. Een draconische maatregel, om te voorkomen dat de UEFA Feyenoord echt uit de Europese competities knikkert.
Veel supporters balen, maar snappen het wel. Beter een halve Kuip dan een lege dop. Zij zijn boos op die ‘nepsupporters met een halve hersencel’, die het keer op keer verpesten. Andere, bozige supporters leggen de schuld elders: bij het bestuur van Feyenoord.
Al jaren is het bon ton om Gudde & Van Geel als zondebokken te zien. Voor nederlagen op het veld, maar nu ook voor ongeregeldheden rond het veld. De straffen van de UEFA zouden zijn gegeven voor de ‘incompetente organisatie’, lees: de directie. De criticasters zeggen die wijsheid te halen uit de vonnissen van de UEFA, waarin de leiding van Feyenoord de schuld krijgt van de boetes en andere straffen.

Vonnissen

Is dat ook zo? De UEFA spreekt in persberichten inderdaad van ‘insufficient organisation’. Maar om te snappen, waar dat op slaat, moeten we in de papieren duiken. Dat heb ik gedaan. Feyenoord heeft mij inzage gegeven in alle vonnissen van de afgelopen vier jaar, inclusief de onderliggende rapporten van de UEFA.
Wat blijkt: die ‘falende organisatie’ ziet toe op één aspect: het toelaten van supporters op de trappen, zodat er geen vrije doortocht is voor bijvoorbeeld hulpdiensten. Alle andere problemen, vallen daarbuiten: racisme, vuurwerk, voorwerpen gooien, vechtpartijen, etc.
Ik loop de veroordelingen even langs. Een droge opsomming, maar dan heb je ook wat. Kiev uit: spandoek “UEFA Mafia”. 10.000 euro boete. Kiev thuis: vuurwerk, gooien van aanstekers. 20.000 euro. Sparta Praag thuis: rookbom, bier en aanstekers gooien. 20.000 euro. Sparta Praag uit: vechtpartij, gooien voorwerpen. 35.000 euro.
Krasnodar: aanstekers, vuurwerk. 15.000 euro. Besiktas: blokkeren trappen, gooien aanstekers en racisme (“Allah, je moeder is een hoer”). 45.000 euro en sluiten van één vak. Loegansk: vuurwerk. 15.000 euro.

Emmer

Dit is het punt waarop ze bij Feyenoord al zeggen: “De emmer druppelt langzaam vol.” Gaan we verder. Standard Luik: trappen blokkeren, vuurwerk. 15.000 euro. Rijeka uit: hek omgooien. 5.000 euro. Rijeka thuis: vuurwerk. 2.000 euro. Sevilla: vuurwerk, voorwerpen gooien: 15.000 euro. AS Roma uit: vuurwerk. 11.000 euro.
En dan komt het: AS Roma thuis, 26 februari 2015. Daar is het: trappen blokkeren (‘insufficient organisation’), gooien aanstekers en afsteken vuurwerk. 50.000 euro en een wedstrijd zonder publiek voorwaardelijk. Daarnaast: racisme (gooien van een opblaasbare banaan). 50.000 euro, wedstrijd zonder publiek. (Later in hoger beroep omgezet in een voorwaardelijke straf)
Met name het massaal gooien van aanstekers, waarbij de scheidsrechter en zijn assistent werden geraakt, zal Feyenoord zwaar zijn aangerekend. Daardoor werd de wedstrijd ook gestaakt. Is dat de schuld van de directie? Elke wedstrijd wordt gerapporteerd door UEFA-medewerkers. Ze kunnen kruisjes zetten. Bij “voorbereiding wedstrijd” staat in dit geval “uitstekend”. Bij “organisatie” staat “voldoende”. Bij “gedrag supporters” is “onvoldoende” aangekruist.

Feiten

Dat is in lijn met alle beoordelingen die de UEFA heeft gegeven, de afgelopen vier jaar. De Feyenoord-organisatie krijgt steeds “uitstekend” of “voldoende”. De supporters regelmatig “onvoldoende”. Dat zijn de feiten. Het is duidelijk waar de voetbalbond de schuld legt, voor de ongeregeldheden rond Europese wedstrijden: de aanhang, niet de directie.
Sommige supporters weten dat niet, maar ik vrees dat zij het ook niet willen weten. Zij blijven zoeken naar een stok om de hond (lees: directie) te slaan. Het gevolg is dat het eens zo trotse Feyenoordlegioen uit elkaar is gevallen. Waarbij een deel van de aanhang niet in staat is om de eigen verantwoordelijkheid in te zien.
Feyenoord gaat grote netten ophangen rond het veld, om eventuele voorwerpen tegen te houden. Misschien doet de club er goed aan op de tweede ring, voor de koppige supporters, nog iets op te hangen: spiegels.

Paul Verspeek is verslaggever bij RTV Rijnmond en seizoenkaarthouder bij Feyenoord

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl