nieuws

Anneke Strasters wil voederverbod in heel Rotterdam

Al jaren strijdt de Rotterdamse Anneke Strasters tegen het voeren van dieren op straat. "Het gaat niet om een enkel boterhammetje. Mensen gooien hele pannen rijst en spaghetti op straat," zegt ze verontwaardigd.
Strasters praat maandag met verschillende politieke partijen en de dienst Stadsbeheer over de mogelijkheid van een stedelijk ''voerverbod".
Op straat in Crooswijk wijst ze de plekken aan waar voedsel is gedumpt: "Het lijkt erop alsof mensen het gewoon van hun balkon naar beneden gooien. Misschien doen ze het omdat ze het niet willen weggooien, maar hier ontstaan dus rattenplagen door.
Je kunt het niet aanpakken zolang je geen verbod instelt. Er moet echt een gedragsverandering plaatsvinden", zegt Strasters.

Islamitische cultuur

Een buurtbewoner geeft toe dat ook hij zijn overgebleven voedsel op straat gooit voor de dieren: "Vanuit onze islamitische cultuur en opvoeding willen we geen voedsel verspillen. Mijn ouders gooiden het ook altijd in onze achtertuin en dan werd het opgeruimd door de vogels."

Eendjes voeren

Volgens Strasters voeren ook autochtone Rotterdammers nog steeds brood aan duiven of eenden, ondanks campagnes van de gemeente. "Oma's die met de kleinkinderen eendjes gaan voeren bij de singel. Ik zal het vroeger misschien ook gedaan hebben."

Proef

Fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam, Leo Bruijn, laat via Twitter weten het plan voor een voerverbod een "goed initiatief" te vinden. Maandag bezoekt zijn partij de "expert-meeting" in het Natuurhistorisch Museum.
In Rotterdam wordt sinds kort ook een proef gehouden met het inzamelen van oud brood in speciale broodbakken.

Bolle Arie

Eerder publiceerde Anneke Strasters het kinderboek "Bolle Arie", over een stadsrat die door stedelingen gevoerd wordt.