VERNIELINGEN

Oud en nieuw kost Rotterdam 70 duizend euro meer: 3,5 ton schade

Nieuwjaar in Rotterdam 2021-2022
Nieuwjaar in Rotterdam 2021-2022 © MediaTV
De rekening van viering van oud en nieuw in Rotterdam valt dit jaar fors hoger uit dan tijdens de vorige jaarwisseling. De totale schade bedraagt zo'n 350 duizend euro, schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad. Vorig jaar was dat bedrag 'maar' 284 duizend euro. In totaal werden bij de gemeente meer dan 400 schadegevallen gemeld.
Toch spreekt het gemeentebestuur van een 'relatief rustige en beheersbaar verlopen' tweede jaarwisseling in corona. De vernielingen bestaan uit schade aan ondergrondse containers, speeltoestellen, vuilnisbakken, parkeermeters en lichtmasten.
Vooral het aantal kapotte parkeermeters is opvallend. Die schade bedroeg ruim 40 duizend euro. Dat was meer dan in voorgaande jaren. "Dit betreft vooral parkeermeters die recent zijn geplaatst in gebieden waar betaald parkeren is ingevoerd. Ondanks dat de parkeermeters waren voorzien van 'kappen' is gebleken dat er toch schade kan ontstaan aan de binnenkant." In sommige gevallen werden de meters vernield door middel van purschuim en snel-beton.
Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 kwamen er 352 meldingen van schade bij de gemeente binnen voor een totaalbedrag van 284.320 euro. Dit jaar waren dat 407 meldingen en gaat het om een bedrag van 354.904 euro. De gemeente sluit niet uit dat die cijfers nog verder oplopen, "omdat er later nog schademeldingen en -constateringen binnen kunnen komen."

Vuurwerkverbod

Net als vorig jaar was ook deze jaarwisseling een vuurwerkverbod van kracht om de zorg zoveel mogelijk te ontlasten. In de periode voorafgaand aan de jaarwisseling werden in de stad meerdere inleveracties gehouden. Daar werd dit jaar slechts 10 kilo vuurwerk opgehaald. De gemeente noemt dat 'een schril contrast met vorige inleveracties'. Toen werd 313 kilo vuurwerk opgehaald.
Het is ook de vraag of het verbod het gewenste effect heeft gehad. Volgens de gemeente kwamen er tijdens de afgelopen jaarwisseling 2.286 meldingen van overlast door vuurwerk binnen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Toen waren dat er 2.234. "Hieruit blijkt dat burgers een zekere mate van overlast hebben ervaren. Dit is mogelijk te verklaren door het vuurwerkverbod, waardoor mensen meer alert zijn op hetgeen verboden is."
De meeste meldingen kwamen uit de gebieden Prins Alexander (397), Feijenoord (238), IJsselmonde (228) en Delfshaven (218). De minste meldingen kwamen uit Hoek van Holland (69).

Hulpdiensten

Ook voor de hulpdiensten was het dit jaar iets rustiger dan tijdens de vorige jaarwisseling. De brandweer in totaal 157 keer uitrukken voor een melding. Vorig jaar was dat 203keer. De ambulance maakte dit jaar 77 ritten tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 06:00 uur: vier ritten minder dan een jaar eerder. In het Oogziekenhuis kwamen vijf patiënten binnen met vuurwerkletsel, net zoveel als vorig jaar.
Volgens de politie is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. De gemeente noemt daarbij wel de vele illegale huisfeestjes die beëindigd moesten worden. Met name een feest in het voormalig Havenziekenhuis viel op "vanwege het grote aantal aanwezigen en het georganiseerde karakter ervan."
In meerdere gevallen moest de politie ook ingrijpen omdat jongeren illegaal vuurwerk afstaken. "Op verschillende plekken en momenten leidde dit tot een kat-en muisspel tussen deze groepen jeugdigen en de politie, waarbij de politie in een aantal gevallen is bekogeld met vuurwerk. Ook heeft politie op een tweetal plekken de brandweer ondersteund toen zij werden gehinderd in hun werkzaamheden."
In de wijken Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, Kralingen-Crooswijk en Feijenoord liep het zelfs zo erg uit de hand dat de Mobiele Eenheid daar (korte) charges moest uitvoeren. In totaal werden tijdens de jaarwisseling 13 personen aangehouden, meer dan de helft minder dan vorig jaar. Ook raakten drie politieagenten lichtgewond en werden twee politievoertuigen vernield.