LOKAAL

Jenevermuseum in Schiedam voor heel even open: na 40 minuten grijpt handhaving in

Het Jenevermuseum werd woensdag na 40 minuten open te zijn bezocht door de handhaving
Het Jenevermuseum werd woensdag na 40 minuten open te zijn bezocht door de handhaving © SCHIE
De protestactie van het Jenevermuseum is vandaag van korte duur geweest. Om 11.00 uur opende het museum aan de Lange Haven haar deuren. Na 40 minuten stond handhaving op de stoep met de mededeling dat het museum om 13.00 uur dicht moest zijn. Er zijn geen boetes uitgedeeld.
Het museum vindt de opening een ‘ludieke’ protestactie. De tentoonstelling ‘Van Fles Naar KunstWerkt’ was woensdag gratis te bezoeken. Directeur Diederik von Bönninghausen gaf eerder al aan dat het museum niet tegen de maatregelen is, ‘maar dat het beleid niet meer uit te leggen is’. Het museum opende de deuren onder het mom een galerie te zijn.
Burgemeester Cor Lamers laat in een reactie weten dat hij zich genoodzaakt voelt om te handhaven. "Dat betekent dat een culturele instelling niet onder het mom van bijvoorbeeld het zijn van een galerie (wat bij het Jenevermuseum de actie was) klanten of bezoekers mag ontvangen. De versoepelingen die afgelopen vrijdag door het nieuwe kabinet zijn afgekondigd laten daartoe geen ruimte. Hoe vervelend ook", aldus Lamers.
Von Bönninghausen was niet verrast door de ingreep van de handhaving. “Ik vind het jammer, maar aan de andere kant heb ik alle begrip voor de overwegingen van de veiligheidsregio. Het belangrijke is dat de boodschap nationaal is overgekomen. We kunnen open, makkelijk en veilig!”

‘Wel naar de hoeren’

De heropening zorgde niet voor een stormloop aan bezoekers. Slechts enkele Schiedammers maakten gebruik van de tijdelijke heropening van het museum. Een van de bezoekers sprak haar steun uit voor de actie. “Een bezoek aan de sekswerker is wel toegestaan. Dat stoort me enorm. Ik kan wel naar de hoeren, maar niet naar een museum. Maar als vrouw heb je daar niet zoveel aan.”
De directeur besefte naar eigen zeggen dat het museum buiten de wet opereerde. “Wij hebben ons protestrecht kunnen uitoefenen. En de burgemeester heeft zijn handhaving kunnen uitoefenen”, stelt Von Bönninghausen. “Dus ik zie wat dat betreft alleen maar winnaars.”
Het museum moet voorlopig afwachten tot landelijke versoepelingen worden aangekondigd. Tot die tijd blijft alleen de slijterij van het museum open.