CULTUUR

'Kapsalon' Theater Walhalla sluit deuren nadat Aboutaleb dreigt met boetes en politie

Theaterdirectrice Rachèl van Olm in gesprek met handhavers
Theaterdirectrice Rachèl van Olm in gesprek met handhavers © Jacco van Giessen
Na een aantal uur knipbeurten, optredens en waarschuwingen van handhavers en burgemeester Aboutaleb, stuurt Theater Walhalla iedereen alsnog naar huis. Het theater was woensdagmiddag even omgetoverd tot kapsalon. Dat was een landelijke protestactie van de cultuursector. De sector is boos dat ze nog steeds de deuren gesloten moet houden, terwijl winkels en andere ondernemers al weer open mogen.
Cultuurwethouder Said Kasmi bracht eerder vanmiddag een bezoekje aan Theater Walhalla. "Ik heb begrip voor de pijn die ze hebben", zegt Kasmi. Toch zal er door de burgemeester gehandhaafd worden, benadrukt hij.
Dat gebeurde even later, toen drie handhavers een kijkje kwamen nemen. Walhalla kreeg een waarschuwing, en na een half uur nóg een waarschuwing. Om 15:30 uur gingen de optredens buiten verder. Rachèl van Olm, directeur van Walhalla, besloot een einde aan de actie te maken nadat burgemeester Aboutaleb dreigde met politie-inzet en een boete.
Er waren onder meer optredens van Joris Lutz en Frédérique Spigt, terwijl mensen binnen een knipbeurt kregen van de kapper.
De eerste keer dat handhavers een waarschuwing kwamen geven.
Handhaving geeft waarschuwing aan Theater Walhalla
Cultuurwethouder Said Kasmi kwam ook even langs.
Wethouder Kasmi over protestactie van cultuursector: 'Ik heb begrip voor de pijn'