nieuws

'Zo'n kneuterig stalletje moet toch gewoon kunnen?'

Al jaren staat Wijnie de Jong met haar stalletje langs de kant van de dijk bij haar huis in Oud-Alblas. Ze verkoopt daar aan het Westeinde groente en fruit uit de tuin, zelfgemaakte jam en eieren van haar kippen. Maar daar komt binnenkort een einde aan.
De buren gingen klagen toen de Jong ook planten ging verkopen. "De buurvrouw kwam langs toen ik net bramen stond in te pakken," vertelt een aangeslagen Wijnie. "Ze vond dat wij hun privacy schenden. Toen hebben we een schutting geplaatst. Probleem opgelost."

Bestemmingsplan

Maar het probleem was niet opgelost. De buren stapten naar de gemeente en die zag dat de verkoop van waren niet in het bestemmingsplan past. Alles moet weg. Ook de kippen en een schuurtje in de boomgaard.

Ontspannend

"Ik zou het vreselijk vinden als het allemaal wegmoet," zegt Wijnie. "Ik werk nog 32 uur in de week en als ik thuiskom, vind ik het heerlijk ontspannen om de kippen eten te geven of jam te maken."

Petitie

Bij het stalletje ligt nu een petitie. Veel mensen komen die tekenen en nemen dan ook wat jam of fruit mee. Ook een meneer uit Slikkerveer met zijn vrouw. "We waren lekker aan het fietsen en zijn even afgestapt. We nemen wat aardbeien mee. We horen net dat ze moet stoppen, wat vreselijk."
Een groepje vrouwen uit Ridderkerk komt net van de Waterbus. "Zo'n stalletje is zo kneuterig en er is hier zo veel ruimte. Dit moet toch gewoon kunnen?"

Gesprek

De buurman wilde niet reageren. De gemeente Molenwaard heeft laten weten met de buurman en met Wijnie de Jong in gesprek te willen.