nieuws

Ontmanteling 'stalen eiland' van de Pier duurt twee maanden

Een Vlaardings sloopbedrijf begint aan een bijzondere klus. Op het terrein van het afvalbedrijf wordt het zogeheten 'stalen eiland' van de Scheveningse Pier ontmanteld en gerecycled. "Fabrieken maken er straks bijvoorbeeld pannen van."
Het stukje Haagse geschiedenis is donderdag naar Vlaardingen gebracht. Het stalen karkas werd met een drijvende bok afgevoerd naar het afvalbedrijf, waar het verder wordt gesloopt en uiteindelijk omgesmolten.

Enorm

"Toen het stalen eiland hier op de kade werd getild, had ik pas door hoe groot het object was", vertelt Robert Roest van de Jansen Recycling Group. "Het gaat om duizend ton. Het eiland is echt enorm."
De werf in Vlaardingen is vanwege haar open verbinding met de Noordzee zeer geschikt om grote objecten te ontvangen. Op dit moment is het afvalbedrijf bezig met het inventariseren van het ding.

Pannen

"Het zout van de zee heeft enorme roestplekken veroorzaakt", vervolgt Roest. "Als we hier klaar zijn gaat het in de smeltoven en verdwijnen de roestplekken. Dan maken fabrieken er bijvoorbeeld pannen van. Als je over een jaar of twee een stuk ijzer tegenkomt, is het mogelijk afkomstig van de pier."
Het stalen eiland is in zeer slechte staat. Daarom is dit deel van de Scheveningse attractie al in 1991 gesloten voor het publiek. De ontmanteling van het stalen eiland zal in totaal twee maanden duren.