nieuws

'Val Rotterdamse bergbeklimmer noodlottig ongeluk'

De omgekomen Rotterdamse bergbeklimmer Guido Vallinga is op een ongelukkige wijze gestruikeld, zegt directeur Robin Baks van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). "Normaal gesproken, als de bergbeklimmer een meter meer naar links had gelopen, was er niets aan de hand geweest."
Het nieuws van Vallinga's dood op de Grosses Wiesbachhorn in Oostenrijk is volgens Baks hard aan gekomen bij klimmersbond. Ook de klimpartner van de Rotterdammer is ontdaan, omdat hij het heeft zien gebeuren.
Vallinga was vorige week woensdag met een klimpartner net begonnen aan de afdaling van de 3564 meter hoge berg toen het mis ging. De Rotterdammer viel op een besneeuwde bergrug en verdween in de diepte.
"Het is een wrange samenloop van omstandigheden geweest", zegt Baks.De twee bergbeklimmers waren niet met elkaar verbonden. "Op sneeuwgraten wordt vaak niet aan een touw gelopen. Want als je dan valt, dan trek je een ander mee."
"We zeggen altijd: op de top ben je pas halverwege." Baks legt uit dat alpinisten op de top al een hele klim in de benen hebben. Ze zijn moe, maar voelen wel de opwinding van het bereiken van de top. Het gevaar is dat ze daardoor minder alert worden.
"Maar Guido ging daar heel serieus mee om. En struikelen kan de beste overkomen", zegt Baks.