DEMONSTRATIE

Knipbeurten met livemuziek en sporten tussen kunst: zo verliepen Kapsalon Theater en Museum Gym

Joris Lutz treedt op terwijl het haar van het publiek wordt geknipt
Joris Lutz treedt op terwijl het haar van het publiek wordt geknipt © Rijnmond
Op woensdag konden cultuurliefhebbers bij meerdere theaters in de regio terecht voor een knipbeurt, massage of beautybehandeling met een show, of een sportlesje krijgen in een museum. Onder de naam 'Kapsalon Theater' en 'Museum Gym', een landelijk protest van de cultuursector omdat ze nog altijd de deuren gesloten moeten houden, terwijl de winkels alweer open mogen.
Theater Walhalla op Katendrecht werd woensdag omgetoverd tot een heuse kapsalon, compleet met wachtruimte en échte kappersstoelen. En op het podium werden niet alleen haren geknipt: acteur en zanger Joris Lutz was aanwezig om de kappers muzikaal te begeleiden. Ook Frédérique Spigt trad op in Walhalla.
Walhalla werd tijdens 'Kapsalon Theater' bezocht door cultuurwethouder Said Kasmi. Tegen directeur Rachèl van Olm zei hij begrip te hebben voor de benarde situatie waarin de sector verkeert, maar dat de gemeente wel de maatregelen zou gaan handhaven. "We horen wat jullie zeggen en dat neem ik mee naar het college", zei Kasmi.
Niet veel later kwamen de eerste handhavers om de hoek kijken. Van Olm kreeg een waarschuwing om binnen een halfuur te sluiten, maar gaf aan dat niet te willen doen. "Ik snap dat de gemeenteraad zegt dat ze moeten handhaven, maar een demonstratie is geen demonstratie zonder reuring. Zij doen alleen maar hun werk, maar ik moet ook mijn werk doen", zei Van Olm over de handhavers.
Na een halfuur kwamen de handhavers opnieuw verhaal halen en kreeg Van Olm weer een waarschuwing. Vanaf 15.30 uur werden de optredens buiten voortgezet. Nadat burgemeester Aboutaleb uiteindelijk dreigde met politie-inzet en een boete besloot Van Olm om een einde aan haar 'Kapsalon Theater' te maken.

Jazz en een knipbeurt in De Doelen

Ook de Rotterdamse concertzaal De Doelen gooide de deuren open, ondanks waarschuwingen van de gemeente dat er gehandhaafd zou worden. Onder het genot van een rustige jazzpiano genoten bezoekers daar van hun knipbeurt.
Om 15.30 uur werd er nog volop geknipt en genoten in De Doelen. Een uur later moesten ze er toch echt aan geloven, en kregen ze het verzoek om de actie te stoppen. Daar heeft de concertzaal gehoor aan gegeven, omdat "we ons punt hebben gemaakt", zei algemeen directeur Janneke Staarink tegen OPEN Rotterdam. "Wel jammer dat we de actie niet hebben kunnen afmaken."
Staarink kijkt terug op een geslaagde actie. Ze is voorzichtig optimistisch over de toekomst. "We wachten het eerstvolgende persmoment in spanning af. Ik ga ervan uit dat dan minstens de musea weer open mogen, en dat we misschien ook wel op kleine schaal mogen opstarten met concertzalen en theaters."

Stadsgehoorzaal Vlaardingen wordt nagel- en massagesalon

Ook in Vlaardingen deden de theaterpodia mee. "Welkom in ons theater! Oh nee, ik moet kapsalon zeggen", lachte directeur Renske Verbeek tijdens de opening van de protestactie in de Stadsgehoorzaal. Van 15:00 tot 17:00 uur konden bezoekers daar terecht voor een massage, nagelbehandeling of gewoon een knipbeurt. Tijdens het wachten genoten ze van een optreden van niemand minder dan The Amazing Stroopwafels.
Ook plaatsvervangend cultuurwethouder Jacky Silos bracht een bezoekje aan de salon. Zij vervangt tijdelijk de zieke Bart de Leede. Van Silos kon de Stadsgehoorzaal op steun rekenen: "Het recht om te protesteren staat boven andere tijdelijke regels", zei de wethouder tijdens haar bezoek. Ook wethouder bouwen, wonen en sport Ivana Somers was aanwezig om haar nagels te laten lakken. "Toffe actie hè?", zei Somers.
Ook plaatsvervangend cultuurwethouder Jacky Silos kwam langs voor een knipbeurt
Ook plaatsvervangend cultuurwethouder Jacky Silos kwam langs voor een knipbeurt © Annelies Romers
Zelfs de aankomst van de handhavers leek geen roet in het eten te gooien. Een tweetal boa's ging het gesprek aan met Verbeek, maar vertrokken al snel weer nadat zij beloofde dat de actie om 17.00 uur afgelopen zou zijn. Na een succeswens vanuit de handhavers, gingen de twee er weer vandoor. Om 17.00 uur eindigde de actie, zoals beloofd, zonder problemen.

Na 40 minuten al handhaving bij Jenevermuseum

Niet alleen de theaters, maar ook de musea namen deel aan de ludieke actie van de cultuursector. In het Jenevermuseum werden geen haren geknipt, wel werd verkooptentoonstelling gehouden. Daarmee stelde het museum zich op als galerie, en die mogen wél open.
De actie zou oorspronkelijk van 11:00 tot 17:00 uur duren, maar dat mocht niet zo zijn. In een reactie aan mediapartner SCHIE liet burgemeester Cor Lamers weten dat hij zich genoodzaakt voelde om toch te handhaven.
"Dat betekent dat een culturele instelling niet onder het mom van bijvoorbeeld het zijn van een galerie (wat bij het Jenevermuseum de actie was) klanten of bezoekers mag ontvangen. De versoepelingen die afgelopen vrijdag door het nieuwe kabinet zijn afgekondigd laten daartoe geen ruimte. Hoe vervelend ook", luidde de reactie van Lamers.
Het Jenevermuseum werd woensdag na 40 minuten open te zijn bezocht door de handhaving
Het Jenevermuseum werd woensdag na 40 minuten open te zijn bezocht door de handhaving © SCHIE
Veertig minuten na aanvang stonden de handhavers al op de stoep: het museum moest om 13:00 uur dicht zijn. Museumdirecteur Diederik von Bönninghausen stond er niet van te kijken. “Ik vind het jammer, maar aan de andere kant heb ik alle begrip voor de overwegingen van de veiligheidsregio. Het belangrijke is dat de boodschap nationaal is overgekomen. We kunnen open, makkelijk en veilig!”
Veel bezoekers trok de actie van het museum niet. Slechts een klein groepje Schiedammers kwam langs om een kijkje te nemen.

Sporten en een pubquiz in het Nationaal Onderwijsmuseum

Wie niet zat te wachten op een kunstzinnige jeneverfles of een muzikale knipbeurt kon zichzelf in het zweet werken in het Dordtse Onderwijsmuseum. Op het terrein van het museum werden woensdag de hele dag allerlei sportactiviteiten georganiseerd, schrijft lokale omroep RTV Dordrecht.
Volgens directeur Petra Reijnhoudt sloot de actie van het museum goed aan op de sportscholen, die wel open mogen. Wie niet wilde sporten, kon binnen een pubquiz volgen. “De scholen mogen ook open, en hier leer je ook wat van”, zei Reijnhoudt. "Het is niet meer uit te leggen en kennelijk moet je daar dus in grote getale aandacht voor vragen, want anders verandert er niks."
'Gym museum' Nationaal Onderwijsmuseum tijdens landelijk protest
'Gym museum' Nationaal Onderwijsmuseum tijdens landelijk protest © Rijnmond
Eigenlijk had Reijnhoudt wel verwacht dat ook hier al snel de blauwe jasjes van de handhavers zouden worden gesignaleerd, maar die bleven de hele dag afwezig. Het contact tussen het museum en de gemeente is volgens haar dan ook voorspoedig verlopen.
"Ik vind dat de gemeente ons op een goede manier steunt. Het feit dat de burgemeester ook volop aandacht vraagt voor de horeca en de culturele sector, maar landelijk heeft het nog geen effect. Dus landelijk sluit ik mij aan bij de mensen die zich nog niet gehoord worden.”