LOKAAL

Onderwijsmuseum toch open: 'Wat wij doen mag eigenlijk niet'

'Gym museum' Nationaal Onderwijsmuseum tijdens landelijk protest
'Gym museum' Nationaal Onderwijsmuseum tijdens landelijk protest © Rijnmond
Horeca dicht. Theaters dicht. Musea ook dicht. Dat terwijl de kappers, sportscholen en winkels weer open mogen. De cultuursector is het zat en organiseerde daarom woensdagmiddag een landelijke actie om aandacht vragen voor hun sector. Want ook zij willen gewoon weer open. Zo ook het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. “Het is belangrijk om aandacht te vragen voor de situatie waar we ons in bevinden,” zegt directeur Petra Reijnhoudt.
“Het feit dat het verschil tussen de commerciële doorstroomlocaties die wel open mogen en de 450 musea (ook doorstroomlocaties) die niet open mogen is nu te groot. Het is niet meer uit te leggen en kennelijk moet je daar dus in grote getale aandacht voor vragen, want anders verandert er niks.” licht te museumdirecteur verder toe. Zij is dan ook van mening dat het signaal dat wordt afgegeven op deze manier ook een belangrijk signaal is.
Woensdagmiddag werden er een aantal sportactiviteiten georganiseerd voor de deur van het museum. Dat zou volgens Reijnhoudt aansluiten op de sportscholen die wel open mogen. Binnen werd er een pubquiz gehouden. “De scholen mogen ook open, en hier leer je ook wat van.”
Een leeg Onderwijsmuseum in Dordrecht
Een leeg Onderwijsmuseum in Dordrecht © Rijnmond
Verwacht werd dat er, net als in Rotterdam en Amsterdam, gehandhaafd zou worden tijdens de actie. Maar aan het einde van de middag was er nog niemand te bekennen. “Als dat gebeurt, gaan we in overleg met de handhavers en komen we vast tot een oplossing.” zegt Reijnhoudt. Vooralsnog is zij van mening dat het contact tussen het museum en de gemeente voorspoedig verloopt. “Ik vind dat de gemeente ons op een goede manier steunt. Het feit dat de burgemeester ook volop aandacht vraagt voor de achtergesteldheid voor de horeca en de culturele sector. Maar landelijk heeft het nog geen effect. Dus landelijk sluit ik mij aan bij de mensen die zich nog niet gehoord worden.”
Het museum waardeert de subsidie, maar zij wil graag laten zien dat zij daar niet van afhankelijk hoeven zijn. “En door onze nieuwe tentoonstelling na een week weer te moeten sluiten helpt daar niet aan mee. Doordat dat nu niet kan, verlies je perspectief.”