CULTUUR

Als stotteraar toch in het Nieuwe Luxor optreden: Derek gaat het doen

Voordrachtskunstenaar Derek Otte gaat optreden in het Nieuwe Luxor
Voordrachtskunstenaar Derek Otte gaat optreden in het Nieuwe Luxor © Rijnmond
Derek Otte werd bekend als de stadsdichter van Rotterdam en staat tegenwoordig stevig in zijn schoenen. Letterlijk, want Otte is een sterke, gespierde gozer. Nu maakt hij zich toch op voor een uitdaging die hij als kind absoluut niet zou hebben aangedurfd: optreden met zijn eerste theatershow. Niet eens in een kleine zaal, maar meteen in het grote Nieuwe Luxor. Als dat weer open mag natuurlijk. Want de show van Otte is inmiddels uitgesteld naar het najaar. Nog een paar maanden extra nagelbijten dus voor de vent die ooit stotterde.
"Ik sprak moeilijk, ik stotterde", vertelt Rotterdammer Derek Otte (1988). Hij zit op het podium van het enorme Nieuwe Luxor, op een tafel, omringd door vellen met teksten van zijn nieuwe show. "Bij vlagen was dat stotteren echt heel erg. Ooit had ik zo'n vlaag midden in een verhaal toen de leraar in z'n handen klapte. Hij zei: 'En de tijd is om... Anders staan we hier volgende week nog. Je hebt een 5,5. Stop er maar mee, anders duurt het een paar eeuwen voor we klaar zijn'."
De tijd is om. "Die opmerking van die leraar is me altijd bij gebleven. Later, toen ik er echt over na begon te denken, in een zoektocht naar een titel voor deze voorstelling, dacht ik: 'Ja, de tijd is om.' Het is tijd om dingen een plek te geven. Om te groeien. Om van het leven te genieten. Om te leren van je fouten. De voorstelling heet dus 'De tijd is om,'. Met die komma aan het einde van de titel maak je de betekenis eigenlijk heel erg anders. Van iets definitiefs naar iets wat openingen biedt."
"Dat stotterende jongetje was best wel een uitgesproken jongetje. Wat wel grappig is, dat woord, als je stottert. Maar ik had net als iedereen allerlei gedachten en gevoelens. Dingen die ik meemaakte. Dingen die ik een plek wilde geven. Alleen lukte dat niet verbaal. Op papier lukte wel. Via het stotteren is het schrijven op mijn pad gekomen."

Kotsend van de spanning

Dat begon al op de basisschool, vertelt Otte. "Op de middelbare school heeft het schrijven zich in het geheim voortgezet. Want het was misschien wel tof om te rappen, maar niet zo om te dichten en verhalen te schrijven. Maar dat deed ik allemaal wel. Tot ik begin 20 was. Onder dwang van vrienden maakte ik de stap naar het podium. De eerste maanden ging ik daar bijna kotsend van de spanning naar toe. Met zulke plekken onder m'n arm... Ik vond het verschrikkelijk."
Jaren later deinst hij nergens meer voor terug. Twee weken zou hij nog hebben gehad voor de première, maar dat is anders geworden. Door corona is zijn show uitgesteld naar het najaar. De kaartverkoop is weer stil komen te liggen. Ondertussen repeteert Otte door, gewoon in het Nieuwe Luxor, zonder te weten op welke exacte datum hij straks dat gigantische podium op moet.
"Ik ga via hele persoonlijke verhalen de grotere maatschappelijke thema's een beetje aanpakken," legt Otte uit. "Als je te maken hebt met tegenslagen in het leven, hoe ga je daar mee om? Als je met een gelukkige periode te maken krijgt, maak je die dan ook echt mee? Ben je een product van je omgeving? Van je opvoeding? Van je woede? Je verdriet? Al die dingen komen voorbij."
Eigenlijk is tijd continu een soort stille tegenspeler, vertelt Otte ook. "Uiteindelijk denk ik dat dat de boodschap is. Dat we niet meer zijn dan het beetje tijd dat ons gegeven is. En vooral wat we daarin doen. We hoeven heus niet altijd vrolijk te zijn, maar ook niet altijd verdrietig. De balans tussen die twee maakt wat het leven is. En tussendoor wordt er gelukkig ook nog veel gelachen.''
Meer zien van Otte? Dat kan in het nieuwe wekelijkse Rijnmond-programma Effe R-Uit. Otte was te gast in aflevering 1. In het programma gaan Wendy Hoogendijk en Anton Slotboom op onderzoek uit. Wat is er voor moois te beleven in de regio? In de komende afleveringen zoekt Wendy prominenten als Ntjam Rosie, John Buijsman en Paul Elstak op.