nieuws

Vissers voeren actie in Rotterdam

Boze noordzeevissers hebben zaterdag actie gevoerd in Rotterdam. Ze zijn niet blij met het visserijbeleid van de Europese Unie. Die wil dat ze te kleine vissen niet meer terugzetten.
De bijvangst wordt normaal gesproken in zee gegooid, maar dat mag nu niet meer. Ook zijn de vissers het niet eens met het verbod om te vissen in gebieden van de Noordzee waar windmolens staan.
Miljoenen extra kosten
Kleine visjes die aan land worden gebracht gaan dood, zeggen de visser. Daardoor gaat er door de nieuwe EU-regels een generatie vissen onnodig verloren. Ook hebben ze naar eigen zeggen geen ruimte aan boord om de bijvangst mee te nemen.
Voorzitter Job Schot van vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht zegt dat de zogenoemde aanlandplicht tussen de 8 en 10 miljoen euro per jaar kost voor de Nederlandse vissers.
Duurzamer vissen
Greenpeace was zaterdag ook bij de actie. Volgens de milieuorganisatie zijn de regels van de EU helemaal niet zo slecht als de vissers beweren. De nieuwe regels zijn namelijk bedoeld om vissers te dwingen te moderniseren met minder bijvangst tot gevolg.
"Je kan veel selectiever vissen, maar vissers moeten dat wel doen. Het kost geld, moeite en tijd. Daarom is die stok achter de deur zo belangrijk. We hebben gezien dat vissers het afgelopen jaren niet zelf hebben gedaan", aldus Greenpeace.
'Geef ons de tijd'
Volgens een van de vissers die meedeed aan de actie probeert de visserij wel te investeren in moderne technieken. Bovendien vissen ze volgens hem al duurzamer.
"Geef ons alleen de tijd. Dat kunnen we niet binnen een jaar regelen", zegt de visser. "Wij willen helemaal die kleine vis niet vangen. Maar in een gezonde zee, vang je ook kleine vis. Die willen we overboord gooien."
Gratis visje eten
Tientallen vissersschepen voeren daarom naar de Kop van Zuid. Vlak voor de Erasmusbrug maakten ze daarna een rondje. De actie was publieksvriendelijk: tot 15.00 uur konden mensen gratis en voor niets een visje eten bij de actievoerders.