POLITIEK

PvdA'er Van Eikeren stapte na fraude uit de politiek en maakt nu na taakstraf comeback

Kevin van Eikeren
Kevin van Eikeren © Rijnmond
Hij gold als een van de grootste talenten van de PvdA in Rotterdam en maakte een grote val in januari 2020 toen hij de raadszaal voor de rechtszaal verruilde. Kevin van Eikeren werd veroordeeld voor fraude en verliet de politiek. Hij werkt nu aan een comeback via de wijkraad Oud-Charlois-Wielewaal. “Ik begin weer helemaal van onderaf."
Van Eikeren is de man van de klare taal en die heeft hij ook paraat om zichzelf te beschrijven in 2020: ‘Ik ben een eikel, een klootzak’. Hij gaat ernstig de fout in door voor 7000 euro aan zogenaamd gestolen camera’s en laptops op te geven bij de verzekeraar. Dat betekent exit raad, een carrière in de knop gebroken. “Ze zeggen wel eens: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Nou, ik ben met een Formule 1-wagen vertrokken. Het was natuurlijk wel een bom die ik liet ontploffen. De afgelopen twee jaar heb ik gebruikt om tot zelfinzicht te komen. Ik wil dat mensen weten dat ze me weer kunnen vertrouwen.”
Van Eikeren verdween bewust een tijd in de coulissen, maar is weer terug omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De gemeenteraad is nog een stap te ver, zegt hij. Net zoals hij ooit in de gebiedscommissie in Crooswijk begon, zo wil hij nu in de wijkraad Oud-Charlois-Wielewaal laten zien dat hij als sociaaldemocraat van nut kan zijn voor de buurt. "De PvdA is de partij van de tweede kans en ik ben blij dat ze de daad bij het woord voegen. Ze steunen mij als kandidaat voor de wijkraad. Ik vind het een grote eer en ben dankbaar dat ik dat mag.”

Onwijze sukkel

Twee jaar geleden "lag zijn leven in puin", zo verwoordde hij het in de rechtszaal. Dat begint met die brief van de verzekeraar op de mat, dat er fraude is ontdekt. Vervolgens belt een man van de verzekeringsmaatschappij aan, een oud-politieman. "Je schrikt je het lazarus en dan worden je oren wel even gewassen. Ik zat met mijn ziel onder mijn arm en voelde mij een onwijze sukkel."
Hoe kon het zover komen? Een geval van langzaam afglijden, zo beschrijft Van Eikeren het. "Ik kwam financieel in de problemen en toen kwam een oud trauma naar boven: de angst die ik in mijn tienerjaren en in mijn studententijd had gevoeld om onder de armoedegrens te leven. Maar ik was te trots om hulp te zoeken. Totdat ik tegen de lamp liep. Maar toen zat ik al tot mijn nek in de problemen.”
“Ik heb zóveel reacties gehad nadat het uitkwam: familie, vrienden, kiezers, vaak onbekende mensen. Ze zeiden: 'had potverdomme om hulp gevraagd. Je staat altijd voor anderen klaar, waarom heb je je hand niet een keer naar óns uitgestoken?' Die les heb ik wel geleerd. Die fout maak ik nooit meer.”
Hij krijgt ook veel boze reacties, tot aan bedreigingen toe. “Van die zolderkameridioten die via Twitter en andere kanalen de meest afschuwelijke teksten sturen. Maar ik heb ook goede gesprekken gevoerd met bekenden. Die zeggen: 'je bent een eikel maar geen slecht mens en je moet nu even met jezelf aan de slag'.”
Kevin van Eikeren in de Rotterdamse gemeenteraad
Kevin van Eikeren in de Rotterdamse gemeenteraad © Archieffoto

Kevin van Eikeren krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Hij neemt al zijn vrije dagen op bij Woonstad Rotterdam, zijn werkgever die hem niet laat vallen. “Net als de PvdA hebben ze mijn declaraties doorgenomen. Maar die waren in orde.” De taakstraf wordt uitgevoerd bij de kringloopwinkel Rataplan in Rotterdam-IJsselmonde.
“Daar werken de grootste schatten van mensen. Er waren ook anderen die een taakstraf hadden, zoals iemand van een advocatenkantoor die dan vrijdagmiddag zijn pak uitdeed en bij ons kwam, of een dakdekker. Je praat met elkaar: 'Hoe is het zo gekomen, wat heb je ervan geleerd?' Iedereen heeft een eigen verhaal. Ik heb een hele goede band opgebouwd met een man die er werkte. Hij had in 1996 bij de Paralympics in Atlanta goud gewonnen. Die was spits in Oranje en had de meest prachtige verhalen. Ik heb die zware gouden medaille nog mogen aanraken.”
Hij begint wat verhalen op te tekenen in de kringloopwinkel, met de bedoeling het misschien ooit te publiceren. Zoals over J. die 80 uur taakstraf kreeg voor het mishandelen van een dief.
‘Hij is mijn maat met wie ik bouwcontainer-tetris speel met kapotte stoelen, tafels, kastjes, strijkplanken, commodes, vishengels, lattenbodems en andere spullen. We wisselen de moker uit om het spul aan bonken te meppen en lullen over het leven. Zijn jongste dochter belt in halve paniek. Ze heeft haar piercing ingeslikt. ‘Ik heb het godverdomme toch gezegd’ roept J.. Ik zeg nog dat ze peperkoek moet eten. Dat weet ik nog van mijn oudtante met Down. Daar deden ze dat ook, voor het geval je wat opeet wat je niet moet opeten. 'Het komt vanzelf goed met haar', zeg ik stichtelijk. J. zegt dat ik lul als een 65-jarige in het lichaam van een 34-jarige. Goeie gozer vindt-ie me wel. Vind ik ook van hem.’

Lokale ombudsman

Van Eikeren verricht niet alleen de noodzakelijke klusjes in de kringloopwinkel. Hij ontpopt zich tot een soort lokale ombudsman waar mensen met allerhande problemen terecht kunnen. Het gaat vaak om schulden, boetes en om conflicten met de gemeente, de woningcorporatie of zorginstellingen. In no-time weet de buurt hem te vinden, gezeten tussen de oude boeken, speelgoed en meubels.
“Ik heb daar mensen echt kunnen helpen en dat doe ik nog steeds, ook na het aflopen van mijn taakstraf. Nu in mijn eigen wijk via school, mijn werk en lokale netwerken. Ik denk dat het ook een mooie manier is om de samenleving terug te betalen voor mijn eigen stomme fout uit het verleden. En om te laten zien dat het vuur in mij nog steeds enorm groot is om iets goeds te doen voor de maatschappij.”
Kevin van Eikeren in de Wolphaertstraat, Oud-Charlois
Kevin van Eikeren in de Wolphaertstraat, Oud-Charlois © Rijnmond
Je kan eigenlijk zeggen: als hij als PvdA’er wil opkomen voor de gewone man, dan was hij daar in de kringloopwinkel helemaal op zijn plaats. Het is de ideale 'stageplek' voor iedere politicus. “Het gaat om mensen die vast komen te zitten in het systeem. We hebben net het toeslagenschandaal gehad, er kwamen mensen met soortgelijke problemen. Dan zei ik: 'Leg je stukken maar hier op tafel neer, dan gaan we al die documenten doorharken en de instanties aanschrijven'. Dat doe ik ook in mijn gewone werk bij Woonstad: de kloof tussen de systeemwereld en de leefwereld dichten.”
Kevin van Eikeren zegt dat zijn grote kracht is dat hij de taal kan spreken van de mensen achter de voordeur. “Als ze een brief krijgen van een instantie, haken ze vaak al bij de eerste alinea af omdat ze het gewoon niet begrijpen. Dat is niet hun schuld, die instanties gooien vanuit hun ivoren toren die brieven over de schutting en eisen het onmogelijke. Daar is gelukkig nu veel meer aandacht voor door anders te schrijven en meer plaatjes te gebruiken. Daar heb ik als raadslid ook nog een voorstel voor door de raad geloodst.”

Dichtgeschroefde brievenbussen

Hij merkt het als politicus ook met flyeren. Menig brievenbus zit dichtgeschroefd of zo vol met enveloppen van de belastingdienst en andere instellingen, dat er niks meer bij kan. “Je ziet zo waar de problemen zijn.” De stap van de winkel naar de wijkraad is dan niet groot: de politiek lonkt weer. Van Eikeren is achter de schermen actief voor de PvdA. Hij bood zijn ervaring aan voor de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en doet dat nu ook voor de gemeenteraad op 16 maart van dit jaar.
Richard Moti is de Rotterdamse lijsttrekker voor de PvdA. Haalt hij niet een politicus met een smet terug de arena in? “Wat hij heeft gedaan was niet goed, daar heeft hij zijn straf voor gehad. Ook van ons, door hem te vragen zijn raadszetel op te geven. Maar als wij als partij mensen een tweede kans willen geven, zou het raar zijn als we dat niet doen bij onszelf. Ik ben heel blij dat hij zich weer kan inzetten voor de PvdA.”
De verkiezingen voor de wijkraad zijn op dezelfde dag als de raadsverkiezingen. Vandaag, vrijdag 21 januari, worden alle kandidatenlijsten bekend. De wijkraad gaat juist over dicht-bij-huis-zaken, waar Van Eikeren tijdens zijn taakstraf nog eens met de neus op werd gedrukt. “Er moet een wijk-actieplan komen met de grootste problemen om te tackelen. Dat sturen we dan naar het stadhuis. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik weet hoe het systeem werkt, ik kan punten op de agenda zetten en ik weet hoe de stad georganiseerd is: ambtenaren, woningcorporaties, zorginstellingen. Ik kan zorgen dat mensen niet eerst langs tien deuren hoeven voor het juiste loket.”
Maar dan moet hij natuurlijk nog wel gekozen worden op 16 maart. Als specialist op het gebied van wonen is er genoeg te doen zodat zijn ambities uiteindelijk misschien verder reiken dan de plaatselijke politiek. Kevin van Eikeren tuurt nog niet zover. “Het praktische werk van een wijkraad of gemeenteraad bevalt mij het best. Je bedenkt een goed plan en gaat in de straat kijken hoe het wordt uitgevoerd. Ik houd te veel van Rotterdam om naar de Tweede Kamer te gaan.”