LOKAAL

Gemeenten krijgen ruim 3,5 miljoen euro voor onderzoek naar PFAS

Chemours
Chemours © Hans Hulswit / RTV Papendrecht
De gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben 3.559.662 euro van Den Haag gekregen als “speciale uitkering” voor onderzoek naar PFAS in de bodem.
De gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben ruim 3,5 miljoen euro van Den Haag gekregen als “speciale uitkering” voor onderzoek naar PFAS in de bodem.
Er bestaan al jaren grote zorgen over de uitstoot van deze gevaarlijke stof door het chemiebedrijf in Dordrecht. De vier gemeenten plus Zwijndrecht stellen Chemours aansprakelijk voor de al geleden schade, alsmede voor schade die wellicht in de toekomst ontstaat.

Rechtszaak

Ze hebben het bedrijf inmiddels voor de rechter gedaagd. Inmiddels heeft Chemours in het overleg tussen de verschillende advocaten formeel de aansprakelijkstelling afgewezen.
Vermoedelijk zal in het tweede of derde kwartaal van dit jaar een rechtszitting plaatsvinden waarbij beide partijen een mondelinge toelichting en verweer kunnen geven.

Subsidieaanvraag

Bodemonderzoeken spelen een belangrijke rol in de strijd en die kosten geld. De gemeenten hadden dan ook voor 6 miljoen euro subsidie aangevraagd. Het uitgekeerde bedrag is dus ruim de helft daarvan. “Ondanks dat dit een fors bedrag is, betreft het 58 % van hetgeen we aangevraagd hebben, “schrijft burgemeester Annemiek Jetten aan de gemeenteraad.
Om precies te zijn gaat het om een bedrag van 3.559.662 euro.

Moestuingewasonderzoek

Een deel van het bedrag wordt besteed aan moestuingewasonderzoek. “Dat verloopt voorspoedig", vervolgt Jetten in haar brief. Er zijn in totaal 750 monsters genomen in 20 moestuinen in de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Molenlanden en Dordrecht.
In twee tuinen in Hoeksche Waard zijn monsters genomen ter vergelijking, aangezien de invloed van de fabriek op deze tuinen minimaal is. In de komende tijd worden ook grondmonsters en monsters van sloot- en regenwater genomen.
Het is nog niet duidelijk of het nu ontvangen bedrag voldoende is. Dit hangt af van de uitkomsten van het onderzoek.