nieuws

Campagne tegen nepwapens op straat

Op initiatief van de Rotterdamse politie begint deze week een landelijke campagne die een halt moet toeroepen aan het bezit van nepvuurwapens door jongeren.
In elke politieregio in Nederland moeten agenten twee tot drie keer per week hun wapens richten op kinderen die met speelgoedwapens over straat lopen. Die zijn van een afstand niet van echte te onderscheiden. Mensen voelen zich dan vaak onveilig en bellen de meldkamer van de politie.

Charlois

Agenten benaderen jongeren met zo'n wapen altijd als vuurwapengevaarlijke verdachten. Vorige week kregen zes jongens in Rotterdam-Charlois met deze aanhoudingsmethode te maken. De agenten namen geen enkel risico en benaderden ze met getrokken pistool.
''Een vuurwapen richten op een tiener is traumatisch, voor beide partijen en het kan ook nog eens slecht aflopen als ze niet doen wat agenten zeggen'', zegt een politiewoordvoerster.

Doden

De campagne moet voorkomen dat er gewonden of zelfs doden vallen. Agenten gaan de scholen langs om voorlichting te geven.
De actie met flyers, filmpjes en posters richt zich op kinderen uit groep zeven en acht van de basisschool en kinderen in de brugklas.