CORONACRISIS

Extreme drukte bij teststraat Rotterdam Airport: bezoekers weggestuurd en passagier mist vlucht

Bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is donderdag grote drukte ontstaan. Auto's staan in de file voor de het vliegveld én de XL-coronateststraat. De wachttijd om het terrein binnen te komen kan oplopen tot een uur volgens een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport.
De oorzaak van de drukte is tweeledig volgens de RTHA-woordvoerder. Enerzijds was er een ongeval op de A13, waardoor veel mensen op dezelfde weg zijn komen vast te zitten. Maar daarnaast is de testcapaciteit van de XL-teststraat deze week opgeschaald naar 7000 tests per dag, waardoor er dus ook simpelweg meer mensen op het terrein afkomen - en daar is men nog niet aan gewend.

Weggestuurd

Maar de drukte was donderdagmiddag zo groot, dat mensen die een afspraak hadden gemaakt voor een coronatest werden weggestuurd. Dat vertelt een ooggetuige. "Toen ik aankwam zag ik legerbaretten en alles was afgezet", zegt ze. "Er stond marechaussee voor het terrein en die wuifde ons weg." Volgens de haar had "iedereen een afspraak", maar werd "95% van de auto's" weggestuurd. Haar coronatest ging niet door, al mochten sommige mensen dus wel het terrein betreden, vermoedelijk passagiers op weg naar de terminal.
Want voor vliegtuigpassagiers heeft de file ook gevolgen. RTHA heeft de crew en passagiers voor de vluchten van donderdag geadviseerd om een alternatieve route te rijden. Het verkeer rondom het vliegveld is gesplitst: er is een toegangsweg voor luchthavenbezoekers, en eentje voor mensen met een coronatestafspraak. Je kunt op die plek ook alleen nog maar terecht mét een afspraak.

Kastje, muur

De schade lijkt uiteindelijk mee te vallen voor mensen die een vlucht moesten halen, op één iemand na wist iedereen het toestel op tijd te bereiken. Die ongelukkige is de Rotterdamse Vincent, hij is op weg naar Barcelona. "Ik zou vandaag gaan vliegen", zegt hij. "Op het moment dat ik van de snelweg afkwam was het een groot drama." Op het vliegveld was het personeel geagiteerd en hij merkt dat iedereen naar elkaar wijst. "De marechaussee zegt dat de gemeente verantwoordelijk is, Transavia wijst naar Rotterdam The Hague Airport, het vliegveld wijst weer naar Transavia."
Mensen met een coronatestafspraak druppelen mondjesmaat het terrein binnen en Vincent heeft inmiddels een andere vlucht geboekt. Maar wel vanuit Amsterdam, waar hij met de taxi heen moet. "Treurig, treurig", besluit hij.